A magyar ember gondolkodása egysíkú. Mondhatok ilyet? Bizonyára nem mindenkire, de azért... vegyünk egy példát:
- mit válaszolnánk arra a kérdésre, hogy mennyi szabadsága van a tanároknak, pedagógusoknak? Hát ezt tudjuk, hiszen egész nyáron lógathatják a lábukat, és a semmiért is felvehetik a fizetésüket, tehát a válasz: 3 hónap. És akkor még nem is beszéltünk az őszi, téli és tavaszi szünetről. Hmm...
Gondolkozzunk kicsit. Merem feltételezni, hogy mindenki ismer tanárokat, ha másokat nem is, akkor azokat biztosan, akik tanították. Ha ismerünk tanárokat, akkor biztos beszélgettünk velük erről, ezért tudjuk ezt ilyen pontosan. De az is lehet, hogy nem figyeltünk eléggé, mert ez a téma is csak olyan, mint amikor órán akarnak tudást gyömöszölni a fejünkbe.
De nézzük a tényeket. A tanárok július elsején - rosszabb esetben 1-2 nappal később, mert átcsúszik pár feladat - teszik le a lantot, és körülbelül augusztus közepétől már újból nap mint nap a munkahelyükön vannak, teszik a dolgukat. Júniusban bizony még iskola van, június végéig tartanak az érettségik, felvételik, szakiskolai vizsgák, le kell zárni az előző tanévet, leltározás, értékelés, papírmunkák, egyebek. Augusztus közepétől pedig az új tanévvel kapcsolatos tervezési-szervezési feladatok, értekezletek, szavazások, és papírmunka, papírmunka, papírmunka...
Ha jól számolom, akkor nagyjából másfél hónap, azaz 6 hét szabadsága marad a tanároknak. 6 hét. Az nagyon sok, igaz? Ezzel szemben az átlagember szabadságnapjainak a száma csak 20 és 30 nap között mozog. Ha esetleg egy nemzeti ünnep is beleesik, akkor még növekszik is. Hatalmas különbség látszik. Számoljuk ki, hogy ha 1 héten 5 napot dolgozunk, akkor a 30 nap szabadság hány hétig tart!? Megmondom a választ: 6 hét. 20 nap esetén 4 hét. Már nem is olyan nagy a különbség. És ha figyelembe vesszük, hogy a tanárok nem is vehetik ki kényük és kedvük szerint bármikor, hanem csakis és kizárólag tanítási időn kívül, akkor máris eltűnik a varázsa.
Azt se felejtsük el, hogy a határozott időre szerződtetett tanárok szerződése általában június 30.-án lejár, tehát utána már nem kapnak fizetést, a nyár számukra munkakereséssel telik.
De mi van a többi szünettel? Mint azt tudjuk, ezek általában össze vannak kapcsolva egyéb munkaszüneti napokkal, úgy mint október 23.-a, halottak napja, karácsony, húsvét. A tényleges többlet szünnap az utóbbi pár évben 1-4 nap között mozgott, a legutóbbi tanévben ősszel 1 nap, tavasszal 1 nap, télen talán 3 nap volt.
Érdemes ezt irigyelni tőlük? Úgy látszik, vannak olyanok, akik szerint érdemes, mert mindent irigylünk, ami nekünk nincs, még akkor is, ha nekünk sokkal jobb van. És ami a legszomorúbb: ez a tévhit már olyan szinten rögzült, hogy 5 perccel azután, hogy tisztázódott e kérdés, megint képesek leszünk azt gondolni, hogy a tanárok egész nyáron lógatják a lábukat. 

4260215-945305-3d-white-people-in-vacation-lying-on-a-beach-chair-with-cocktail-and-umbrella-isolated-white-background-3d-image.jpg

Szerző: Ember szól  2013.06.01. 19:32 118 komment

Címkék: oktatás munka tavasz ősz szabadság tél nyár tanár szünet pedagógus láblógatás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberszol.blog.hu/api/trackback/id/tr875339311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flúgatlan 2013.06.04. 15:09:42

@thisiswhatklfisabout: "No, akkor vegyük át, hogy jól értem-e:..."

Sok tanulmány bizonyítja, hogy ha ismeretlen személyekkel emailen, fórumon kommunikálunk, nem megy át a szövegünk jellege, hangulata, tehát nem lehet eltalálni, hogy komolyan gondoljuk-e, szarkasztikusan írunk, "fennhangon" gondolkozunk, stb.

A téma elég érzékeny, mert sok tanár tényleg szembesül olyan szövegekkel, amiket szarkasztikusan írtál, és ezek igen sértőek. Ne csodálkozz, ha előbb reagáltak egyesek, mint olvasták volna a második írásodat.

Te egy hülye vagy, kedves thisiswhatklfisabout!

Á, nem, csak vicceltem! :-) Tudsz nevetni? ;-)

Kétkispont 2013.06.04. 16:19:42

Azért elképesztett, hogy akadnak kollégák, akik jóformán a minimális szövegértési készséggel sem rendelkeznek!... Már megálljon a világ, de hát az afféle esztétikai minőség azonosítása egy szövegben, mint az irónai, a groteszk vagy a "szimpla" humor (nem szólva a paródiáról), még csak nem is emelt szintű követelmény!... Ezeket igenis ÍROTT SZÖVEGBEN kellene felismerni (ezt várjuk el a tanítványainktól! - @thisiswhatklfisabout paródiája ráadásul eléggé egyértelmű jelzéseket tartalmaz, még a "gyöngébbek kedvéért" hozzáírt - eligazító - megjegyzésre sem lett volna szükség - de többen még ezzel együtt sem voltak képesek értelmezni. (Elmentem ezeket a hozzászólásokat, szövegértési gyakorlatoknak kiválóak.)

thisiswhatklfisabout 2013.06.04. 17:15:45

@Flúgatlan:

A tanároktól (is) elvárok bizonyos szövegértési színvonalat, bár ez persze az én bajom.

Tanulmányok bizonyítják... kezdetű mondatod olyan, mint amikor az Indexen a "Brit tudósok bebizonyították.." rovatot olvasom, hivatkozás nélkül körülbelül ennyi értelme is van.

A humorod pedig egyenesen lenyűgöző. (Segítek: ez egy példa az iróniára.)

Ami az érzékenység kérdését illeti, hadd osszam meg veled azt a nem túl örömteli élményemet, amikor annak idején az óraszámemelések kapcsán az egyik kereskedelmi adón a műsorvezető fél órán keresztül folyamatosan azt bírta mondani, hogy a tanárok munkaidejét akarják 20-ról 22 órára felemelni, és - mivel vita jellegű beszélgetés volt - a valamelyik szakszervezet vezetője a stúdióban egyszer sem érezte feladatának azt kifogásolni, hogy a tanárnak nem a MUNKAIDEJE, hanem a KÖTELEZŐ ÓRASZÁMA lesz a 22 óra. És ő képviselt ott engem, meg az összes kollégát. Én szégyelltem magam helyette.

"Sok tanár szembesül olyan szövegekkel..." Védje meg a saját igazát. Érveljen, győzzön meg. Ha ilyen primitív vádakat nem tud visszautasítani, mit keres a katedrán? Hogyan kapott diplomát? És ha már ennél tartunk, azt is hadd tegyem hozzá: nagyon megérett a közoktatás egy reformra. Igenis vannak olyan tanárok, akik sem a munkaidejüket nem töltik ki, sem a kötelességüket nem látják el; sem a hozzáállásuk, sem a szakmai tudásuk nem méltó erre a hivatásra, többek között azért is olyan a közvélemény a tanárokról, amilyen. Ha egy kicsit is őszinte akarsz lenni, akkor egy válaszbejegyzésben elismered, hogy ezek minden további nélkül megérdemlik, hogy végigolvassanak egy olyat, amit írtam és magukra is vegyék, bármily céllal is született az eredeti bejegyzés. Kivéve persze, ha pol.korrekt baromságokkal jössz - mint az előző hozzászólásodban - mert abban az esetben kérlek, nézz más vitapartner után.

jozsikabakoska33 2013.06.04. 19:31:14

Jó estét mindenkinek:))

Felvetnék pár problémát:

1. Ezt a cikket a fészbukkon találtam, egy tanárnéni tette fel, kommentestül, mindenestül. Tudjuk milyen a facebook, milyen az IQ szintje. Az az egyik probléma, amit már előzőleg leírtam, de kifejtem, h az átlag ember, nem érti az elején lévő ironikus bejegyzést, honnan is tudná, hiszen VALÓVILLA, BIGBROTHER, sorozatnéző ország vagyunk!!!!Az átlag ember butul!!!Önök/Ti nem látjátok?A cikk a kommentekkel eggyütt terjed, s végig olvasták(tátok), hogy milyen a kommentek hangvétele, tartalma? Negatív:(((
2. Igen, rengeteg probléma van az oktatás területén, amit igen is a PEDAGÓGUSOK tudnak helyre hozni, senki más!!!!!De, ne az EGO uralkodjon egy tanáron, ne gondolja, ő mindent mindenkinél jobban tud! Példát adjon a társadalomnak, hogy még ilyen körülmények között is képes a szeretetre, jókedvre, s SZíBől végzi a munkáját. Önmagát meg nem adja a kultúrálatlan körülményeknek, hanem műveli magát, h az esetleges hiányosságait pótolja, s nézetei, gondolkodásmódja csiszolódjon, színesedjen. Igen, dolgoztam válogatott gyerekekkel, repi iskolában, s dolgoztam falusi nyomor iskolában is, ahol a szendvicsemet én adtam oda a lopós gyereknek. Soha meg nem lopott ezután, csak szólt, ha napok óta nem evett, de az órámon rend és fegyelem volt. Igen sok probléma van, de csak mi emberek tudjuk megváltoztatni, úgy, ha nem felejtem el, mennyit éheztem a főiskolán, hányszor beázott a tavaszi-téli-öszi cipőm, s látom , tudom, változni fog, mert így nem maradhat!
:))
Szép estét mindenkinek:))
Én is 100 ezret keresek, s családom van, majd turkálok valami ' újat'He-he

Ági Szögi 2013.06.04. 19:52:34

Kedves thisiswhatklfisabout!

Ön nem tanár, az soraiból kitűnik, mivel ha az volna, tudná, hogy az "átlag tanár" bruttó fizetése 100 ezerrel kevesebb. S milyen szép is lenne, ha kávézgatással tölthetné az átlagtanár az időt ügyelet, értekezletek, a tanításra való felkészülés és adminisztráció helyett.. Amiről ír, azt nem próbálta, akkor meg szerintem nincs joga véleményt alkotni.
Kulcsszavak: felelősségvállalás és áthárítás, elégedetlenség, önismeret, empátia.

Gomen 2013.06.04. 20:13:43

Lévén diák vagyok, jót derültem a kommenteken, azok viszik a pálmát. Őszintén szólva, sosem szoktam elítélni senkit és most nem álltam meg, hogy ne szóljak hozzá.
Sok dologban volt részem, megtapasztaltam mindkét oldal életét is, és aláírom, mindazoknak, kik a tanárok ellen, s mindazoknak, akik velük szólnak igazuk van. Van szorgalmas, segítőkész tanár és van lusta, nemtörődöm is. Sajnos, mostanában egyre többet láttam az utóbbiból (idézek: "nyissátok ki a könyvet és tanuljatok, nekem nincs kedvem tanítani!").
Irónia, szarkazmus, stb... Valóban bizonyított tény, hogy egy sima SMS, komment, email nem tudja átadni az olvasóknak azt a hangulatot, arcképet, amit valóban érzünk és vágunk (bármennyire is használjuk az úgynevezett hangulatjeleket), mikor írjuk ezeket a szösszeneteket. DE! Egyes utalásokból könnyedén rá lehet jönni, hogy az most irónia lehet vagy éppen komolyan gondolta az író.
Részemről ennyit, további jó szórakozást!

Ember szól 2013.06.04. 20:23:48

Elnézést kérek mindenkitől, de kérem, ne ugorjunk egymás torkának, olvassátok el ismét thisiswhatklfisabout első hozzászólását, mert valóban leírja a hétköznapi emberek véleményét, persze némi sarkítással. Ezen kell változtatnunk, ezért született a cikk. Elismerem, elsőre én is azt gondoltam, hogy egy hülye bunkó, akinek fogalma sincs az egészről, de aztán világos lett, hogy nem erről van szó, amit azért megerősített a második kommentjével. Én is viszontolvastam a fb-n, méghozzá egy kis csoport, a Független Tanerők Hangja oldalán, akik bizonnyal változtatni akarnak ezen a véleményen, talán érdemes megnéznie mindenkinek: www.facebook.com/FuggetlenTanerokHangja

thisiswhatklfisabout 2013.06.04. 20:29:30

@Ági Szögi:

Kedves Ági Szögi,

De, igen, tanár vagyok, ha a soraimat VALÓBAN elolvasta volna, akkor ez egyértelművé válna.

A KovácsJózsef29 nevezetű kommentelőt külön puszilom, ő is elolvashatta volna a hozzászólásomat alaposabban, így nem csinált volna magából hülyét válaszával, de sajnos kitörölte a hozzászólását, és csak az értesítőt kaptam meg róla. Kár. Tanulságos, ugyanúgy, mint a többi, amelyikben elküldtek melegebb éghajlatra.

Ember szól 2013.06.04. 20:33:25

Azért nézzünk mögé a dolognak, mert az világos, hogy érzékenyek a tanárok (ezt bizonyítja pár válasz), az is, hogy sokszor másodállást kell vállalnia, de vajon miért van ez, és ki akarna még egy állást, ha 1 is elég a megélhetéshez? Természetesen nem sajnálkozni és keseregni kell, hanem tájékozódni, tájékoztatni a kívülállókat és lépni a saját érdekükben.

thisiswhatklfisabout 2013.06.04. 20:39:03

@Ember szól:

Köszönöm a bloggazda hozzászólását, annyival egészíteném ki, hogy sajnos semmi sarkítás nincs benne. Most bevallom, nem tudom kikeresni a Délmagyar nevezetű újság online verziójának tanárokról szóló cikkét, de egy-egy cikknél olyan hozzászólások vannak, hogy nemhogy nem sarkítottam az "átlagember" véleményén, hanem némi kopipészttel simán összehozhattam volna a hozzászólásomat.

Amúgy némiképp aggasztónak tartom, hogy tanár kollégák (is) a szövegértelmezésre tett minimális erőfeszítés nélkül nélkül küldenek el melegebb éghajlatra. A lelkivilágomban kárt nem tesznek ugyan - azon közel egy évtizednyi, szakiskolában való tanítás után azt hiszem, valamennyire túl vagyok - cserébe igencsak szórakoztató, hiszen diplomás, magukat értelmiséginek valló emberek csinálnak hülyét magukból. Azt pedig itt egy hozzászóló előttem leírja, hogy a diákjainktól érettségin elvárjuk ezen stilisztikai eszközök felismerését írott szövegben is, tehát az én intelligenciámat (ami a kommentelők egy része szerint minimális) némiképpen sérti, hogy valaki nem ismerte fel az első hozzászólásomban rejlő szándékot.

thisiswhatklfisabout 2013.06.04. 20:41:30

**** némiképp sérti az a védekezés, hogy *****

Sajnos a leírt szöveget már nem tudtam szerkeszteni, így tudom csak módosítani.

BaGé 2013.06.04. 21:31:13

Kedves "thisiswhatklfisabout"!

Azt írod: "Kihagytam valamit?"

Hát igen!
Mer pl. a háziorvosok is 4 órát rendelnek naponta, aztán meg csak lógatják a lábukat. Hol dolgoznak 8 órát? Sehol! De a kolbászokat meg a fél disznót, amit ajándékba kapnak a reszkető lábú betegektől, vigyorogva tömik a pofájukba, miközben 10 esetből 9-szer félrediagnosztizálnak, vagy belénk nyomják az antibiotikumot, amire egy csomószor semmi szükség, de jó a bolhára ágyúval lőni alapon elintézik a bélflóránkat. Aztán azoknak is mindig sír a szájuk!
No és akkor az önkormányzatnál az ügyfélszolgálatosok? Na, az aztán a legnagyobb léhűtő banda! Alig van ügyfélfogadási idő...

Ok, nem folytatom.
Csupán azt szerettem volna jelezni (hahó, akiknek fontos jelezni: ironikusan), hogy egy kis demagógiával bármelyik társadalmi csoportot, népet, népcsoportot, foglalkozást űző szakembert, stb. le lehet alázni, főleg akkor, ha a rosszindulatért sem kell a szomszédba menni.

Istenem, Magyarország a kocsmafilozófusok országa! A "mindenki mindenhez ért" országa!

Nem baj, majd az életpálya modell! :)

Ja! Amúgy tanár vagyok (és szeretem is a munkámat).

matatatata 2013.06.04. 21:56:34

@thisiswhatklfisabout:

Amíg lejjebb nem görgettem, addig teljesen elhittem, hogy ezt valaki komolyan is gondolta, mert sajnos be kell látnunk, hogy jó pár ember akad az országban, akik így vélekednek, sajnos.
Én pár éve érettségiztem csupán, de a volt osztályfőnökömmel a mai napig jó kapcsolatokat ápolok,és sokszor felmerül ez a "tanárok alábecsülése" téma. Továbbá, azt vettem észre, hogy a szülők gondolkodás módjában is történt egy 180'-os fordulat. Amikor általános iskolába jártam, és rossz jegyet kapott valaki, akkor szülők nem mentek be asztalt burogatni a tanárokra, mint ahogy az most sok esetben megfigyelhető. Egyébként, a volt osztályfőnököm 2 diplomával kap ~90-100 ezer forintot, ami szerintem gusztustalanul alacsony. Én azt mondom, hogy a tanárok legalább(!) egy nettó 200-220 ezer Ft-os fizetést kellene, hogy kapjanak, és sokkal több megbecsülést!

Ember szól 2013.06.04. 21:57:03

A poszt szerzője nem hisz az életpálya-modellben. Időhúzás, hitegetés, áltatás, altatás.

BaGé 2013.06.04. 22:02:28

Öööö. Én se.
A "Nem baj, majd az életpálya modell! :)"
is irónia volt! A szmájli jelezte...

Flúgatlan 2013.06.04. 23:34:50

@thisiswhatklfisabout: Nem életcélom, hogy meggyőzzelek bármiről is, de pár dolgot hozzátennék.

"Tanulmányok bizonyítják... kezdetű mondatod olyan, mint amikor az Indexen a "Brit tudósok bebizonyították.." rovatot olvasom, hivatkozás nélkül körülbelül ennyi értelme is van. "

OK, munka közben szóltam hozzá. Ilyen tanulmányt először úgy 15 évvel ezelőtt olvastam, amikor még a magyar nyelvű newsgroup-okon ment a duma. Nem emlékeztem hirtelen hivatkozásra. Most ideteszek párat, amit gyorsan megtaláltam:
blogs.smithsonianmag.com/smartnews/2012/08/no-one-knows-when-youre-being-sarcastic-in-emails/
blogs.discovermagazine.com/discoblog/2012/08/06/ncbi-rofl-surprise-surprise-sarcasm-is-hard-to-communicate-via-email/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DiscoverDiscoblog+%28Discoblog%29#.Ua4IeRX5YgQ
www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081125161537.htm

Ez az egész ügy a régóta netezők közt széles körben ismert.

És nézd már meg a tényeket: mindenki szembejön az autópályán, ugye? Rosszul elhelyezett szarkasztikus írásodra még mindig érkeznek félrecsúszott reakciók. Biztos, hogy a többiek a hibásak, nem Te?

A magyarázat az, hogy az első írásodból nem lehetett érteni a szarkazmust egyértelműen és akik érintettek voltak, azok annyira sértőnek vették, hogy talán még azt se olvasták végig, nemhogy a következő hozzászólásodat és már reagáltak.

Ugyanis az érzéseikbe gázoltál és nem volt egyértelmű, hogy humorizálsz. Mint ahogy Te sem értékelted, hogy lehülyéztelek aztán két sorral később kijelentettem, hgy ez vicc volt. Pedig tényleg nem tartalak hülyének. Egy kimondott sértést nem semlegesít teljesen az, hogy utána elmondod: vicceltem.

"Védje meg a saját igazát. Érveljen, győzzön meg." Ha az ember csak racionális lény lenne, igazad volna. De mint írtam, szarkasztikusnak szánt írásod az érzelmi szintet is durván érintette. Ennek ellenére többen érveltek az általad "viccből" felhozottak ellen, de Te már azzal is elégedetlen voltál, hogy nem ismerték fel, hogy viccelsz.

"Igenis vannak olyan tanárok, akik sem a munkaidejüket nem töltik ki, sem a kötelességüket nem látják el; "
Ez így van. Én is ismerek ilyeneket.

"Ha egy kicsit is őszinte akarsz lenni, akkor egy válaszbejegyzésben elismered, hogy ezek minden további nélkül megérdemlik, hogy végigolvassanak egy olyat, amit írtam és magukra is vegyék, "
Őszinte vagyok, de még ők sem érdemlik meg. A hazugság az hazugság. A rossz tanárokat szembesítsük azzal, hogy rossz tanárok, ne fröcsögéssel "büntessük" őket.

" ha pol.korrekt baromságokkal jössz - mint az előző hozzászólásodban - "
Nem sok dolog áll tőlem távolabb a pol.korrekt szövegnél. A hozzászólásomat sem ez motiválta, csak a józan ész.

De nem győzködlek tovább. Hidd nyugodtan, hogy Te vagy a blog bölcse, akit a sok-sok idióta nem ért meg.

Ági Szögi 2013.06.05. 09:19:07

Kedves Névtelen thisiswhatklfisabout!

Elnézést, hogy azt írtam nincs joga véleményt alkotni, de van véleményhez mindenkinek van joga, de ítélkezni nincs. Ha vállalná a nevét talán elhinném, hogy Ön tényleg tanár, így azonban NEM. Nekem meg ez a véleményem.
Mindenkinek szép napot!

Ági Szögi 2013.06.05. 09:38:40

@thisiswhatklfisabout:

Sajnálom, hogy ezen "szórakozik" kedves cinikus, szarkasztikus, szuper intelligens, névtelen elvtárs. Ez manipulálás és mások érzelmeivel való visszaélés, amit csak egy olyan ember tesz meg, aki "felsőbbrendűnek" gondolja magát. "Gratulálok!" Ez tanárhoz méltó?? Ezért sem hiszem el, hogy az...

Flúgatlan 2013.06.05. 10:01:34

@Ági Szögi: "Ez manipulálás és mások érzelmeivel való visszaélés,"

Kedves Szögi Ági! Nem érdemes ezt komolyan venni. A fentebb általam idézett cikkek mutatják, hogy nem tudjuk helyesen felmérni a másik szándékait, érzelmeit emailen, fórumokon keresztül. Nem gondolom, hogy thisis.... nevű kollégánk alantas szándékú lenne. SImán elfogadom, hogy egyszerű, szarkasztikus megjegyzésnek szánta, bár szerintem is félrecsúszott.

Azt tudom viszont, hogy nem tudjuk az érzelmi töltetet helyesen felmérni a gesztusok, a másik ismerete, stílusa nélkül. Ezért nem érdemes ennyire belemenni szerintem.

jozsikabakoska33 2013.06.05. 18:19:58

Ha már ennyi tanárember összejött:)))
atv.hu/videotar/20130603_elmarad_a_beigert_pedagogus_beremeles
5perc 58tól eygik lényeg:)))

Ember szól 2013.06.05. 18:31:27

Flúgatlan kollégával is egyetértek, de thisis-nél sem láttam rossz szándékot. Azt el kell ismerni, hogy érzelmi kérdésben nem fog mindenki racionálisan reagálni. A pedagógusok helyzete a pedagógusok számára érzelmi kérdés, erősen megoldást váró állapot, ahol csak ott kapcsol be a józan ész, amikor megfékezi az ember tetteit, végül gondolatait. Hosszú távon - úgy érzem - az lesz racionális, amit érzelemből tesz a tanár, feltéve, hogy az az érzelem nem a félelem lesz. Szerintem már nincs mitől félni, az ellehetetlenülés határán.
Kérek mindenkit, ne egymást szapuljuk! Köszi!
BaGé: ez beszédesebb lett volna: ;) (egy fidesz-hívő pont úgy mosolyogna, mint ahogy nálad megjelent, csak ő komolyan gondolná)

drboborjan 2013.06.05. 23:21:07

@BaGé: Olyan jót röhögtem, annyira egymásnak tudnak esni az emberek hülyeségeken.
A postban 95%-ban igazat írnak, a húgom pedagógus tudom mennyi az annyi (munkaidő és bér). A 2 hozászólásban van azért igazság is, de jórészt ugyanaz a demagóg nép által ismert verzió amit más szakmák esetében is tapasztalunk. De mivel Te is írtál a háziorvosokról én is írok szakmai dolgokat, csak off topic, hogy legalább ti ismerjétek a valóságot. Megjegyzem én kórházban dolgozom, de tudom a háziorvoslásban is hogy mi mennyi.
1. Napi 4 órát rendel.Igen. De ezelatt megnéz 50 beteget csúcsszezonban(szeptember-április), máskor 30-at, ha van 1500 kártyája.
2.Rendelés után még 4-5 órát furikázik a betegekhez házhoz, és nincsen fél disznó, meg para ahogy azt gondolják, na jó... egyes budapesti elit helyeken akad, de nem ilyen mértékű, amire irónikusan utaltál, de értem mit akartál sugallni, ezért nem haragszom...
3. Ha meg mászkált rendelés után, még hajnalban felkeltik mert pistike enekén van 3 pötty, és a 37,4C fokos hője (ami nem is láz, főleg nem gáz :)nem "mén le" attól a fél Germicid kúptól(25 kilójára kaphatna 2-őt is...
4. 10-ből 9 esetet nem kezel félre, legyen 1000:1 arány, de az diagnosztikus tévedés. Az nem ugyanaz mint a félrekezelés. Egyetlen oylan szakma sincsen amikor pusztán azzal, hogy bemész a munkahelyedre, olyan direkt polgári és bütetőjogi felelősséget vállalsz mint ők.
5. Az antibiotikumot nem nyírják ki a bélflórádat, mert a bélflóra normál tagjainak nagy része (valahol sajnos)már ellenáll a szokványos antibiotikumoknak.
6. Sok antibiotikumot írnak ez tény, én is haragszom érte, de jelen helyzetben nem tudnak mit tenni. (gúglidz ki amit nem értesz)Az állambácsi nem ad nekik egy készüléket(és teszcsíkot sem pedig a kórokozók ellenállképességét nézve 10 év múlva csak sósavval lehet majd gyógyítani ha nem változik semmi), mint a vércukormérő, csak 20x annyiba kerül és CRP-t mér. És most számoljunk. A 40 betegből 30 lázzal torokfájással megy. Valójában a tüszős mandula kivételével a torokképből nem igzaán lehet megmodani hogy vírus-é vagy baktérium-é az ami ottan rosszalkodik. ha mind a 30-nak néz CRP-t, akkor meg tudja mondani, de az 25-35 ezer forintnyi teszcsík/rendelés. Ha 20 napig ezt csinálja elköltötte az OEP-től kapott összes havi finanszírozását, jobb esetben csak a rendelő rezsiköltségeiek rendezése utáni, asszisztencia, takarító és saját bérére fordítható teljes összeget.
Csak az a baj, hogy ezt az állam nem fogja megfizetni, mert ezt sehol a világon nem teszik, erre ennyi pénz még az USA-ban sincs! Marad a 10-ből nyolc kap antibiotikumot verzió. Sajnos azért is , mert van egy olyan szakma, hogy jogász. És annak nem lehet megmagyarázni hogy egyes kórokozók időben nem felismerhetőek. Az ő agyuk másképp jár. Ha jogilag biztonságan akar lenni, ezt hívják defenzív medicinának, és ez fog leginkább elterjedni, 10-ből 10-nek ad inkább antibiotikumot, nehogy legyen 10ezerból 1 akinek nem ad, és annak pont menigococcustól van láza, persze pár tabletta Zinnattól még abba úgyis belehal 80%-os eséllyel, de ha adott valamit, a jogász legalább nem ítéli el, azért mert a nem menthetőt nem mentette meg...
Ez egy ilyen világ. Az élethez szerencse kell.

Hagyjuk a dumát...Mi az On topic véleméynem? A gyermekeink a jövő, a tanárok tanítsák őket, legyenek jól képzettek és piszok jól megfizetve. Az órán leadott anyagot az egyetemen kell megtanulni, nem előző este...A szülők meg NEVELJÉK őket, mert a mai gyerekeket nem nevelik, kérem, köszönöm nem ismerik, csak akarom, kell, nem adod köcsög vagy stb. Nem tisztelik a tanárt, szüleiket, egymást, k. anyázzák a pedagógust stb. Én sajnálom a tanárembereket, minden tiszetelem az övék. Ha láblógatásért ha nem, megérdelmenének +100%-s bért.
Apropó...Ha egy pilóta 1,5 millát(bruttó) kapott még a MALÉV korszakban, jegyezzük meg hogy 10 órából 9-et a robotpilóta vezetett, tőlük se kérte senki, hogy vonják le a bárükből azt az időt amíg a számítógép kormányoz :) Ennyit a láblógatásról.

zsucuku 2013.06.06. 10:14:13

@thisiswhatklfisabout: Tévedsz, én 1994 óta vagyok pedagógus, egy egyetemi és egy főiskolás diplomával, az osztályfőnöki pótlékkal együtt a bruttó bérem 178 ezer forint, és nincs se cafeteria, se könyvpénz, se jutalom, se semmi! Ettőől függetlenül az oktatáson kívül próbálunk olyan embereket nevelni, akik megállják a helyüket a valós életben, nem csak anyu és apu háta mögött bújnak el! Ez hivatás, nem szakma!

TEV 2013.06.06. 18:25:06

Kedves Kollégák!
Ha a fenti hozzászólások egy részét bárki "civil" olvasta, joggal nézhet bennünket teljesen hülyének! Tényleg ennyit tudunk?!
Még kicsiben sem tudunk egységesnek tűnni?! Ne égessük magunkat, ne égessétek a pedagógus társadalmat! Szégyelljétek magatokat! Ilyenkor nem jó közétek tartoznom! Akinek nem inge, ne vegye magára!!!! (még mielőtt nekem esik bárki)
Ui.: amúgy most már az én arcom is ég :-(

Ember szól 2013.06.06. 19:34:45

@TEV: mire gondolsz? Miben nem voltak a tanárok egységesek? Elolvastál minden hozzászólást? A hátterét a miérteknek végiggondoltad? Nem érzem, hogy égnie kellene az arcodnak.

praktica MTL 5 2013.06.06. 20:05:19

Ha annyira irigylik, menjenek ek tanárnak .....

TEV 2013.06.06. 21:49:12

Arra gondoltam, Kedves Ember szól, hogy itt, saját magunk között is vitatkozunk, és tesszük mindezt úgy (és ez a baj), hogy ezt mindenki látja, láthatja...
Legalább kifelé egységesnek kellene maradnunk, de ehhez sem értünk! Nagyon nem értünk!!! Már rég megválthattuk volna a fél világot, de mi még mindig csak egymást rángatjuk vissza a truttyos gödörbe! Ami itt történt kicsiben, dettó nagyban...És nem értjük, hogy miért nem lesz nekünk jobb...ennyire vagyunk képesek, sajnálom!

Ember szól 2013.06.06. 22:01:50

@TEV: vitatkozni nem rossz dolog, majd kialakul a közös nevező, nyugi. Például rögtön lehet javaslatot tenni, hogy mit tennél, hátha van, aki egyetért veled!

nudligomboc 2013.06.07. 18:57:02

Anyám, borogass!!! Ezt a szokásos oda-vissza dumát nincs idegzetem végigolvasni... Borzasztó, ahogy az emberek ehhez a témához hozzászólnak.

Nem is értem, miért van az, hogy farsang, iskolai buli vagy rendezvény után, ahol a szülők is részt vesznek, hirtelen egy hétig tisztelik a pedagógust, majd következik a szokásos szöveg.

Szünet, ja igen, persze az kell... fizu, na az nem!!! Ennyiért melózni? Ki az a hülye!!! -A pedagógus, aki hivatásának tekinti a szakmát.- 10 év után 3 diplomával bruttó 140-ért. Nem hiszem, hogy más szférában is ennyit adnak 1, 2 vagy 3 diplomás embernek. Aki meg azzal jön, hogy bezzeg ő is 100 ezret keres, megkérdezném, hány évet ült az iskolapadban? Mikor, hány évesen kezdett el dolgozni? Mennyit tanult? Beengedném egy hétre, próbálja ki!!!
(Megjegyzem van olyan, aki azt hiszi, annyi a pedagógia, hogy kinyittatja a tanár a könyvet, "oszt" tanulj, gyerek!)
Ezt a kommentet én most elküldöm, és tovább tanítok, mert szeretem csinálni és szeretek tanítani...

*dylan 2013.06.08. 08:22:17

Néhány évvel ezelőtt érettségiztem és még élénken él bennem a tanáraim odaadása illetve az irántuk táplált tisztelet és szeretet, de... Igazából intelligens, értelmes emberektől elvárható lenne, hogy felismerjék, hogy egy tanár pont olyan szélsőségesen gondolkodik a saját hivatásáról, mint a folyton ostorozott külvilág. Pont azért, mert nem régen érettségiztem elég sok tanár ismerősöm van a különböző közösségi oldalakon és naponta posztolnak, valami a fenti blogbejegyzéshez hasonló írást, arról, hogy nekik mennyit kell dolgozni otthon, meg a szünetben, ami nem is szünet igazából és még álmukban is a gyerekeken gondolkodnak és ez a világ legmegterhelőbb munkája, napi 24órában, éhbérért. Azt ki is felejtettem, hogy közben meg mindenki, aki nemtanár az ostobahülye, aki nem érti, hogy ez mekkora megterhelés, hogy nyáron hat hétig otthon üldögélni igazából semmi és mindenki örüljön, hogy olyan könnyű munkája van. Jól értem? Lehet, hogy sokan tudatlanul minősítik le a tanárok erőfeszítéseit, de a tanárok minden fórumon leminősítenek mindenki mást, miközben azért én laikus fejjel elvárnám, hogy ők legyenek az okosabbak. Azt gondolják, hogy mások akkor veszik ki a szabadságukat, amikor akarják? Azt gondolják, hogy más szakmákban, nem jut munka otthonra is, hogy mást nem zaklatnak munkával a szünetében, hogy más zsákszámra hordja haza a pénzt 5perc munkáért, hogy a más foglalkozásúaknak nem kell munkát keresnie, ha lejár a határozott időre kötött szerződése? És igenis, az a nyári szünet nagyon nagy előny és joggal irigylik sokan. Nem sok embernek van lehetősége (sőt nem hiszem, hogy a pedagógusokon kívül bármilyen kisembernek van) összefüggően pihenni egy átdolgozott év után heteket, sok munkahelyen nem is hagyják, hogy a munkavállaló rendelkezzen a szabadságával és nem nyáron pihenhet 6 hetet, hanem egészévben kéthetente kap egy-egy szabadnapot, amikor nincsen szükség a munkájára. Arról pedig még nem is beszéltünk mennyire megkönnyíti a gyerekvállalást az, hogy minden iskolai szünetben szabadok és el sem tudják képzelni azt a végtelen stresszt, amikor nincs hova tenni a szerencsétlen gyereket. Elhiszem, hogy egy tanárembernek nehéz a sorsa. Azt is elhiszem, hogy rosszul esik neki, ha ezt sokan nem ismerik el. De ezzel a sok nekünktanároknakalegnehezebb bejegyzéssel meg kommenttel Önök ugyanúgy minősítenek minden más foglalkozást, ugyanúgy tudatlanul megfosztanak más hivatásokat az érdemeiktől és ki kell mondani, hogy ugyanolyan végtelenül beszűkülten és egyoldalúan a saját szemszögükből látják a világot, mint azok akik azt mondják maguknak kocsmafilozofálás közben lekicsinylően, hogy "ne panaszkodjatok, ti egész nyáron nem csináltok semmit!". Ezen azért elgondolkodhatnának. Főleg, hogy egy olyan ember fogalmaz meg kritikát, aki röpke két éve került ki a kezeik közül. Mindenesetre további jó keserűségtől mentes munkát kívánok!

Ember szól 2013.06.08. 16:26:59

@*dylan: nem tudom, hogy a tanár ismerőseid milyen üzenetekkel bombáznak, de ez a poszt egyáltalán nem minősített semmilyen más dolgozót. Ebben a blogbejegyzésben egyszerűen csak az általam ismert tényeket írtam le. A hozzászólásokban sem minősített senki más embereket, ezért arra kérlek, hogy esetleg mutass erre példát, de még inkább: ahol ez megtörténik, ott tedd szóvá. Ez az írás igyekszik felfedni a rengeteg félreértés és félremagyarázás következtében az emberekben tévesen kialakult képet a tanárok könnyű életéről. Aki irigyli, annak adott a lehetőség, hogy maga is tanár legyen. Viszont, aki nem tanár, az talán nem is tudja, hogy miről beszél. Tévedek?

Hencyke.jajj 2013.06.08. 17:19:17

Kedves tanári pályát irigylők!

Én épp most készülök elhagyni a pályát 2 másik kollégámmal. Mi már 3 tanári állást biztosítunk a számátokra a jelenlegi iskolánkban. :-)
Ne itt hősködjetek a betűkkel, álljatok helyt!
"Mutassátok meg" a tanároknak, hogy is kell jól tanítani-nevelni! Rajta!

Csak 1 hónapot bírjatok ki!!

Örömmel nézném közben egy rejtett kamerán a kétségbeesett arcokat, amikor a 6-18 éves gyerekek szétcincálnak benneteket a tantermekben, és fogalmatok sincs, hogyan kössétek le őket, vagy tartsatok rendet.

U.i.: teljesen felesleges ilyen írásokat közre adni, aki nem volt tanár, úgysem érti.

Én is gondoltam rá, hogy megírom a történetem, hogy a kiváló eredménnyel végzett, lelkes, kreatív pedagógusként mi késztette pályamódosításra, de felesleges. Akik tanítanak, meg a tanári családok értik csak meg ezt a helyzete, más felfogni képtelen.

Ember szól 2013.06.08. 18:38:50

@Hencyke.jajj: miért hagyod el a pályát? Miért nem fogtatok össze a kollégáiddal, ha elégedetlenek vagytok? Bár lehet, hogy ezt privátban kellene megbeszélnünk.

Agyafurt Laura 2013.06.09. 10:51:06

@jozsikabakoska33: Köszönöm szépen! Végre egy 'értelmes' hozzászólás...vagy inkább mondjam úgy pozitív...szívből jövő...ki-ki találja meg a helyes szót erre.

szaszady 2013.06.09. 11:34:31

Kedves olvasók és kollegák!
Mindent kiveséztetek már a témában. Annyit teszek csak hozzá, hogy 58 évesen az of. pótlékkal 197 000 Ft a bruttó bérem és nekem az életpálya modell helyett az igazira lenne szükségem már! Bár ezzel többen is lehetünk így.
Szép napot mindenkinek!

Agyafurt Laura 2013.06.09. 12:04:12

Nem kívánok a vitákba belefolyni...mint tanár és individum csak egy-két megjegyzés...
2003 ota vagyok a pályán egy év kihagyassal...(amikor is kulfoldre mentem...de mindegy most nem ez a lényeg)az 9 év nagyjabol ugye? na most ebbol vegyunk ki egy tanevet amikor vállakozokent (en fizettem magam utan mindent-havi kb 60 ezret) dolgoztam egy iskolanak mint tanár. 2011-ben kiderult kb 2 es fel ev kozalkalmazotti jogviszonyom van...pedig ekkorra már igencsak jopár munkahelyet megjártam...jopár tanévet letudtam...(nyugdíj seholsenemlesz...)
-jelenlegi munkahelyemen a netto fizetésem 65 azaz hatvanöt ezer forint 18 orás alkalmazásban...ami nem teljes állás ugye...ezzel szemben egesz nap teljes munkaidoben ott ulok mert hol egy lyuk hol egy ora...hol két lyuk hol egy ora, ill extrémebb esetben van elso orám meg egy hatodik...(hazajonni nem tudok...mivel 11 kilometer lenne, autom sincs...mibol is lenne? de ha lenne is mibol fizetnem a majdnem 500 forintos benzint? es mibol tartanam fenn? ) A lyukak felől senki ne kételkedjen...mindig van mit tenni...adminisztraciotol elkezdve javításon át, kapcsolattartásig minden van...de ha ezek nem akkor más...(hozzáteszem ez AZ ORASZÁM lenne szerintem a normális...ahhoz h ne kelljen hazavinnie az embernek javítást...stb..tapasztalatom szerint...igaz itt nem kell nagyon eroltetnem magam...eleg sok a fogyatékos es roma...szoval ha maskepp lenne akkor ezek a lyukasora szamok (16) keves lenne...(-volt már egesz állásom is...akkor szinte mindig ejfelig javítottam...)
- nezzuk a kozlekedest:
-busz: 10000 forint...ebbol 80 %-ot teritenek (meg szép!!!)
- de ha lekesem mert csak egy van...hivhatom valamelyik kollegat hogy vigyen mar el...mert hibaztam (hála nekik...meg vannak jo emberek...)
- az iskola ket epuletbol áll...3 kilometerre egymástol...mind a ket epuletben van orank...szerintetek ki szállítgat autoval??? termeszetesen tovabbra is a kollegak...
( na mar most akkor nezzuk a kollégáknak ki fizeti a benzint? ... senki kb...Ők maguk...mivel a kiszállás nekik fejenként kb 30ezer forint havonta csak h munkaba jarnak...es ebbol tudjatok mennyit kapnak vissza havonta? 3000 forintot...!!!!!!!!!! ha jol tudom 8-9 ft per km. akkor folytassuk ezt a gondolatot...kb 30ezer a benzin ezt vonjuk ki az átlag 90ezer nettobol amit kapnak...marad nekik is hatvan ezer kb jobb esetben 70-80)
-meg egy dolog a kozlekedessel kapcsolatban...a ket epulet (3 km) kozotti tavra semmit nem teritenek meg azt a 8 forintot sem!(orarend megsem megoldhato maskepp...meg semmisem...szal muszaj autoval jarniuk...mivel a szunet is csak 15 perc ezalatt-pisi-kaki-szulo-gyerek-verekedes...es meg aterni...mert kulonben ki vagy rugva...erdekes a parlamentben lehet kotogetni...)
-akkor folytatom magammal...nincsen masodallasom, tul sok az iskolaval kapcsolatos teendo...mindig vannak iskolan kívuli programok...vagy epp iskolan beluli...azon mind kotelessegem reszt venni...aktívan..ingyen-bermentve-dalolva...marc 15., jotekonysagi bal, farsang, karacsony, ertekezletek barmikor...es ezt folytathatnam...a minap pl kulfoldre kellett utaznom a gyerekkekel (ááá hat az nem felelosseg!!! )ez a hetvegemet vette igenybe ingyen-dalolva-bermentve...ezert cserebe talan szeptembertol meg mindig lesz munkam- ki tudja...mostmar a főnök sem igazan főnök...majd Aranka megmongya...)
-akkor folytatom: erre volt annyi eszem h eppen devizat nem vettem fel...csak épp...meg mindig a szulokkel lakok...az o kenyeruket eszem...35 evesen...holott ennek lassan fordítva kellene lennie...
-valszinuleg ennek az egsznek koszonhetoen parom sincs...(ebbol gyerek nem lesz...marpedig szeretnek...meghozza mindent part is gyereket is rendes munkat is ha addig elek is...de ezzel a rendszerrel nem kívanok hadakozni mivel 'kisse' ertelmetlennek tunik...ezek utan mar igenis magammal szeretnek foglalkozni es magamnak szeretnek jot...bocs ha ez valakit naon zavar)
-es akinek ketsegei tamadnanak meg akkor is marad erom igenis a gyerekekkel foglalkozni...mert így hozta a sors...(nem kívantam tanar lenni...mara ugy tunik megis valamilyen szinten hivatas lett...)
- folytassam meg?.......

Agyafurt Laura 2013.06.09. 12:14:37

Ui: Ny'sg'm annak a gyereknek-tanarnak-szulonek-politikusnak-okostojasnak...akinek esetleg nem tetszik hogy valahogy nem igazan van kedve az embernek tanítani (meg ha az nem is en vagyok)

atomanti_35 2013.06.09. 19:55:50

Én hál Istennek már nem tanítok, pedig szerettem. Három dolgot utáltam: a hülye gyereket, a hülye kollégát és a hülye szülőt ! Sajnos mindegyikből volt bőven, de megszabaldultam tőlük (nyögdíj formájában, ami ugyebár olyan sok, hogy kofferral megyek érte a postára) viszont nejem még tanít, de minek, hát megmondom: 35 év munkaviszony után azért a szaros nettó 130 ezer HUF-ért, mert anélkül nem tudnánk megélni, igaz így is csak a legfontosabbakra telik, kár ?? nem vagyunk képvislők ( nem kár, mert így tiszta a lelkiismeretünk) vagy annak feleségei, mert akkor jutna bőven. A sok többségi kisebbségi ( magyarul rozsomák), akihez szólni sem szabad mer rögtön szalad a bucman elvtárs úrhoz, de ha tanulni kell akkor én ezt nem tudom, én ezt nem akarom csinálni,én nekem a szüléshez miért kell ez, és ezekből, ezekkel akarunk ( mondjuk én nem ) országot építeni, minek, kinek a normálisabbja elmegy, MENJEN, itt nincs jövője de lassan már múltja sem. Szóval a pedagógus nem dolgozik csak szabadságon van, de ha gyerekem nem tud tüsszenteni, akkor az a süket tanárnéni miért nem segített, ha szorulása volt a gyereknek a tanárnéni miért nem nyögött veled együtt, mi az hogy te csak négyesre tudod, majd én szólok annak a süket tanárnéninek stb. Az a jó hogy a nem pedagógusok szaggatják az istrángot és így legalább megy előre az ország szekere :-)))

Adrienne Szalai 2013.06.10. 19:44:30

Kedves Kollégák! Teljesen átjött az irónia, nyugi van :)...

Adrienne Szalai 2013.06.10. 19:49:52

"A néptanító szívét vasból alkotta az Isten, hogy elbírja azt a sok kegyetlen lábat, amivel a sorsa meggázolja." (Gárdonyi)
Ne feledjétek: lámpások vagyunk!

afalujegyzője 2013.06.10. 20:20:47

@thisiswhatklfisabout:
"A tanárról a következőket érdemes tudni: heti húsz órát dolgozik, az átlagbére 240ezer forint bruttóban (érted, heti 20 óráért 240ezer forint, bezzeg...), nem tud tanítani, nem tud nevelni, egész órán feleltet, meg amúgy is, neki egy óra nem egy óra, hanem csak 45 perc, "

Az Ön levele alapján elhiszem, hogy tanításra és nevelésre képtelen tanárai voltak.
Én jó szívvel gondolok rájuk, és néha eszembe jut, hogy az alapján amit tőlük tanultam, hogy lehet fele annyi idősen kétszer-háromszor annyit keresni, mint ők? Olyat is láttam már, aki a Nobel-díj átvételekor a tanárainak mondott érte köszönetet ;)

Van egy egészen közeli ismerősöm. Középiskolai tanár, 47 éves, 4 diplomája van, amiből hármat használ, és 185.000 Ft a havi bruttója. Egy havi osztályfőnöki pótlék talán bruttó 7.400 Ft, amiért hetente órákat tölt adminisztrációval, levelezget a hatóságokkal az olyan emberek miatt, amilyen Ön is lehetett ;)
(Fizetési részletek: www.tudosz.hu/portal/egyeb/2013-as-kozalkalmazotti-illetmenytablazat-bertetelei-ft-ho.html)
A kötelező óraszám jelenleg heti 22 óra, amire persze nem kell készülni, mert a dolgozatuk maguktól keletkeznek, és maguktól javulnak ki, még egy lusta tanár esetében is, aki semmivel nem foglalkozik.
Ha ekkora buli tanárnak lenni, Ön miért nem ezzel foglalkozik???

afalujegyzője 2013.06.10. 20:44:12

@*dylan:
A szabadságról törvény rendelkezik. Arról is, milyen arányban kell a munkavállaló döntése alapján kiadni ;)

Képzeld, a tanárnak meg vannak tanítványai, akik később dolgoznak valahol, de mégis szóba állnak volt tanáraikkal (pl. én ;). Na, innen tudja a tanár, hogy milyen munkák vannak még a nagyvilágban, milyen pénzekkel és követelményekkel. Bár szerintem ebben a cikkben szó sem esett más munkákról ;)
Írni, olvasni, számolni, stb. ki tanított meg? ;)

Ahula 2013.06.11. 00:55:08

Üdvözletem!

Többen írták, hogy jót derültek ezeken a hozzászólásokon. Jómagam, görgettem lejjebb és lejjebb, de a közepe fele már annyira belefáradtam, hogy egyszerűen nem volt kedvem továbbolvasni, de azt nem tudtam megállni, hogy ne szóljak hozzá. És korántsem találtam olyan mulatságosnak. Sőt!
Bevallom őszintén, én is azt hittem, hogy az iróniát oly előszeretettel alkalmazó kommentelő komolyan beszél. Fel is háborodtam és bevallom azt is töredelmesen, hogy (lehet a késői idő miatt) nem is igazán fogtam fel a második komment mondanivalóját sem. Sajnálom, de először nem ,,jött át" az irónia, mert egy másik, hasonló-tanárokat/tanítókat védő-cikk alatt, rengeteg negatív hozzászólást olvastam. Tanítóképzőn vagyok végzős hallgató, de számomra nem számít (most még:)), hogy mennyit fogok keresni, de az elkeserít, hogy honfitársaim becsmérlik a munkámat, amit őszintén, tiszta szívből és nagy lelkesedéssel teszek. De azt kell, hogy mondjam, sajnos sokszor igazuk van, mert csoporttársaim között is találok olyanokat, akik alkalmatlanok a pályára, ettől függetlenül nem kell, hogy rajtunk csattanjon az ostor.
Lehet, hogy most ideböktem valami ,,neszesemmifogdmegjól" dolgot, de igényem volt arra, hogy megosszam Önökkel! :)
További szép estét!

RobinGood 2013.06.11. 11:00:59

Szerintem a kommentek tökéletesen igazolják, hogy mi a baj a tanárokkal.
Az a bizonyos első hozzászólás, józan, átlagos értelmi képességű ember számára kb a 2. mondat után felismerhetően ironikus, humoros hozzászólás akar lenni. az hogy kb a Heti hetes humorszintjét hozza és hogy ezt viccesnek avagy bénának tartjuk-e az egy másik kérdés. Én személy szerint a második mellett teszem le a voksom.
De @thisiswhatklfisabout, jó érzékkel, a gyengébbek kedvéért egy második hozzászólást is írt. Ennek ellenére sem sikerült értelmezni a szavait és a legszomorúbb, hogy ezt magukat tanárnak vallók nem tudták megtenni. Szerintem ez tökéletesen jelzi, hogy miért olyan a tanárok megítélése amilyen.
A megbecsülés az nem olyasmi ami jár, hanem olyasmi amit kiérdemelnek. Azok akik itt fröcsögnek puszta butaságból azt bizonygatva, hogy ők tanárok és milyen sokat dolgoznak és közben annyira nem képesek, hogy értelmezzenek egy nem túl bonyolult szöveget... nos ők okozzák a legtöbb kárt saját maguknak.
És azért azon is el kellene gondolkodni, hogy vajon miért is alakult ki negatív kép a tanárokról. Egy kezemen megtudom számolni, hogy hány olyan tanárom volt az életem során akire azt mondom, hogy szeretném ha a gyerekemet is tanítaná .

Yolan 2013.06.12. 10:16:34

Ezt a rengeteg agyament szövegelést...........

csalántea 2013.06.12. 15:54:09

@thisiswhatklfisabout: Egyértelmű volt az irónia első olvasásra. És ilyet csak tanár tudott írni, mást nem akaszt ki annyira a sok ostoba előítélet, amivel napi szinten szembesül az ember. Ezért is tudta ilyen szépen csokorba szedni. Talán nem is a szövegértéssel van baj, hanem az iróniára való süketséggel.

Peetee 2013.06.17. 19:59:00

Az a gond, hogy a fentiek a "ló túlsó oldala" tipikus esete.

Igen, egyetértek ,hogy az erős, és nem igaz, hogy egész nyáron a lábukat lógatják, de:

8-13h a napi munkaidő...ezt ma senki más nem engedheti meg magának Mo-on. plusz heti 1-2szakkör, korrepetálás, amiért pénz jár (nem sok, de jár, és nem kötelező).

Nem gondolnám, hogy a tanároknak ne járna "normál" szabadság....vagy szeptembertől-júliusig mindenki mindig az iskolákban van, nincs beteg (saját) gyerek, sítábor, ügyintézés, szabadság semmi? Neee....ezt senki nem nyalja be, átlátszó trükk.

A munkaszüneti nap a tanároknak biztosan munka nélkül, pihenéssel telik. A versenyszférában ez sokaknak munkanap: gyártó cégeknél, ahol nincs leállás, a nemzetközi szállítmányozásban, szolgálatóiparban, vendéglátásban....ez nagyon-nagyon sok dolgozó embert érint Tolnától Baranyáig...

Lehetne sorolni tovább, de nincs értelme.
Világos, hogy a tanárok alul vannak fizetve, nem ott van a pénzalapú társadalmunkban a megítélésük, ahol lennie kellene. Nekik ezért jó és azért rossz, másoknak pedig fordítva. Ez van, mégis jó lett volna nem átesni a ló túlsó oldalára...

tütütü 2013.06.18. 16:31:40

Engem mint diákot "tanított" egy olyan tanár, akivel kapcsolatban az is felháborított, h akár 5 forintot is kapott azért, h az iskolában volt. Előfordult, h megborotválkozott az órán, de ha úgy esett jól neki néha evett is. Egyszer körmöt vágott az órán, Rubik kockával is játszott. Sőt, most jön a legdurvább: elbóbiskolt a saját óráján! Óráin általában viccet meséltünk neki amiken jókat nevetett. Abszolút pofára osztályzott, nekem egy 1-re, egy 2-esre és három ötösre 5-öst adott. A tanév utolsó óráján osztotta ki ezeket a jegyeket. Egy srácnak ugyanolyan jegyei voltak mint egy másiknak, az egyik mégis 2-est kapott a másik meg 4-est. A tanítási napok többséget úgy alakítatta magának, h minél később keljen bejönni. Szinte mindig netezett a laptopján. A gyerekek mégis szerették, mert nem kellett az óráin semmit csinálni. A igazgató néha megdorgálta, h ejnye-bejnye, egy kicsit lehetnél keményebb is. Egyébként természettudományokat "tanít". Emberileg nincs vele gond egyébként.

tütütü 2013.06.18. 16:48:08

Egyébként azok a tanárok akik a munkájukat hivatásuknak tekintik azok akármennyi pénzért dolgozni fognak, azok akik csak lébecolnak, azok úgyis megfogják találni a kiskapukat. Nem kötelező szakköröket, korrepetálásokat tartani, elég félévente 2-3 dogát íratni, azt kijavítani minimális munka. Órára sem kell készülni, abból miért kell készülni h elmagyarázzon az ember olyasvalamit, amit tud?? Spontán is lehet tökéletesen szemléltetni a dolgokat. Az én egykori matek-fizika tanárom nem készült rendszeresen az óráira, mégis lelkiismeretesen átadta az anyagot és mindenki meg is értette, anélkül h óráról órára felrobbantotta volna a fél iskolát. Szerintem maga alatt vágja a fát, az aki azt gondolja, h mindig órákat kell készülni minden egyes órára, mert a diáknak jobb lesz, ha színes plakátokat és prezentációkat lát. Akit érdekel, az érdeklődik és megérti, akit meg nem, annak pöröghetek fejen állva, akkor se lesz jobb. Én azt mondom a kevés néha több. Ha az ember végig dolgozik az egyetemen, mondjuk matek/fizika/kémia/biológia szakok közül valamelyiken, akkor tudni fogja, mikor hogyan és mit kell tennie. Nem szabad szélmalomharcot vívni, a hülye valaki, akkor az úgyse fogja normálisan, precízen elsajátítani az anyagot.

tütütü 2013.06.18. 16:53:08

Egyébként a második mondatomat ironikusan értelmezzétek!

tütütü 2013.06.18. 17:02:43

Az első történetem pedig egy dunántúli kisvárosi iskolából való, tehát azért nem küldték még el mert Zala megyében alig van ilyen szakos tanár.

tütütü 2013.06.18. 17:05:35

Minden iskolában vannak ilyen és olyan tanárok is. Én pár éve érettségiztem Egerszegen és ott is abszolút jellemző ez a kettősség.

dadddd 2013.06.18. 21:59:32

Ahogy egy kedves barátom szokta mondani, a tanítás egy költséges hobbi.

Terezia 2013.06.23. 00:24:45

@thisiswhatklfisabout:

Tanárként egyetlen dolgot szeretnék hozzáfűzni a dologhoz. 28 év után is szeretem a tanítványaimat, szeretnek a szülők is, de egyre nehezebben viselem az olyan fajta utcai-bolti-ismerőssel bárhol találkozós beszólásokat mondjuk június 16-án,, hogy na, megkezdődött a szünet? de jó nektek... és ott borult el az agyam. Nemzetközi versenyre mehetek két nagyon tehetséges növendékemmel, egészen július végéig dolgozni fogok velük,természetesen annyit, amennyit én jónak látok és még elbírunk a 40 fokban, de NEM kapok érte semmi plusz fizetést. Ugyanannyit kapok, mint a gyerekek: az utazásunkat külföldre a meghívó fél fizeti. Szóval egy dolog, már sokszor felajánlottam elégedetlenkedőknek, néhány ki is próbálta fél órára.... akinek beszólogatnivalója van, az egy héten keresztül csak azt csinálja, amit én. Kíváncsi lennék, meddig bírná..... az az egy-két értetlen és hitetlen szülő, aki már eddig bejött nyílt napra, az fél óra után már nem bírta.....ja, és megváltozott a véleménye, mert ő már rég fejbe verte volna a saját gyerekét, és nem értette, hogy én "ötvenedszerre" is mosolyogva, türelemmel magyarázok és fogom a kezét, hogy sikerüljön a gyengébbecskének is megoldania a feladatot. Szóval, egyetértek. Azzal is, hogy a szövegértés nulla.

kisvarosi_ertelmiseg 2013.06.23. 18:35:11

@thisiswhatklfisabout: mondjuk az érdekes, hogy van, akinek nem jelzett az iróniamétere, nekem konkrétan a harmadik mondatnál szét is robbant :D

Hamasan 2013.06.29. 00:01:54

@Ember szól:
Nem csak konkrétan a mi iskolánkkal van a baj, az egész oktatási rendszer úgy rossz, ahogy van. És mi lesz majd itt szeptembertől...
Nagy probléma, hogy a diáknak JOGA van, amivel tisztában is van, na és kötelessége??
A szülők nagy része csapnivaló. Igazgatóit kap a gyerek iskolában való dohányzásért, és feljön a szülő, hogy de ő megengedte neki... és még sorolhatnám.
Fogalma nincs egyes embereknek arról mi megy manapság a legtöbb iskolába.

Hamasan 2013.06.29. 00:19:39

És elfelejtettem, a nagy csodát: az integrált oktatást. Ahol ilyen-olyan mentesített, meg enyhe fokban értelmi fogyatékos gyerek tanul együtt egy osztályban több kitűnővel, és jó tanuló gyerekkel. Még az utóbbiak mindent "magukba szívnak", nem győzi az ember vinni nekik a plusz feladatokat, szorgalmikat stb. , addig az előbbieknek csak 20%-ot kell teljesíteni a kettesért,de azt is személyre szabott, csökkentett tananyagból és van, hogy 5. osztályos korában még nem ismer minden betűt...

Hamasan 2013.06.29. 15:29:54

Ajánlom a figyelmetekbe, akár a mi iskolánkról is szólhatna a cikk. És sajnos jó sok más iskoláról is. Valóban, de jó a tanároknak....

internetfigyelo.wordpress.com/2013/05/24/balog-zoltan-miniszter-ur-figyelmebe-egy-tanar-tanulsagos-levele-a-cigany-diakokrol-olvasoi-level/

vega4 2013.07.02. 10:47:34

@thisiswhatklfisabout: Igaz. Régen még füzet sem volt nemhogy ingyen tankönyv. Vigyenek a tanulók palatáblát az iskolába. Azon is meg lehet tanulni írni.
Régen úgy fűtöttek a teremben, hogy minden gyereknek vinni kellett egy darab tűzifát naponta.
Én az ingyen kaját sem adnám. Régen jó volt a zsíroskenyér. Ma miért nem az?
Ja és a kérdésedre válaszolva: Voltál Te már mostanában vagy korábban iskola
közelében? Mert ha lettél volna nem írnál ilyen nagy baromságokat és nem kevernéd a jelent a múlttal.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2013.07.02. 19:07:12

@thisiswhatklfisabout: "Kihagytam valami?"
Hogyne. Kifelejtetted az eszed tokját a legközelebbi nőrokonodból!

Ember szól 2013.07.04. 18:15:06

A poszt azért született, mert az emberek többsége valóban komolyan azt gondolja, hogy a tanároknak 3 hónap szabadságuk van.
@Peetee: ismreteim szerint ez már nem állja meg a helyét. A tanárok rapszodikusan kénytelenek dolgozni, egyik nap 1 órát, másik nap meg 10-et. Egyik sem jó, mert az egyiknél elfárad, a másiknál meg pont ugyanannyit kell utaznia, mintha rendes napja lenne. Amiket azon felül felsoroltál, azok nagyon extrém helyzetek: a betegség bármilyen szférában ugyanaz, a munkaszüneti napokon meg az egyik cég dolgozik, a másik nem, de mégsem ugrasztjuk össze őket egymással. Ezek nem valós érvek.

akireerika 2013.07.11. 19:20:51

És közben azokról az emberekről senki nem tesz említést , akik napi nyolc órában dolgoznak egy irodában , egész nap ülnek egy számítógép előtt és számolnak Tévedni nem lehet , mert bizony abból is adódhatnak nagy bajok! ! Ők nem akkor állnak fel a gép elöl amikor nekik éppen úgy teszik, meghatározott időben és meghatározott ideig tart a szünet. Ők is évi 20-30 nap szabadsággal gazdálkodhatnak. Mire hazaérnek a munkából, kiégett az agyuk ........Dolgoznak egész nyáron , akár napi 8-10 órát is , hogy kész legyen a rájuk szabott feladat l.... És ez csak egy példa . Vagy vegyük példának azokat az embereket , akik a szalag mellett dolgoznak 3 műszakban . Velük mii a helyzet? Őket ki is sajnálja? Szóval, félreértés ne essék, nekem nincs bajom a pedagógusokkal .természetesen 1-2 kivétel azért mégiscsak akad.....én egy olyan falucskában élek , ahol a tanárok még megtudják teremteni azt az idilli légkört az iskolában , ami elvárható a szülő és a gyerek számára. Nem hallom őket soha sírni, mindenki teszi a dolgát, a gyerekek nagy többsége, ennek köszönhetően , boldogan fog visszaemlékezni a farsangokra, sportnapokra, karácsonyra, anyák napjára, szerenádra, stb..... Persze biztosan vannak olyanok , akik ezt máshogyan látják, talán negatívabban ítélik meg.Tehát én úgy gondolom, hogy mindenki tegye a dolgát ! Örüljön, hogy van hol dolgoznia és esetlegesen nem a tűző napon kell kapálnia egész nap Hogy miért írtam le ezt a pár sort? Mert nagyon sok helyen olvasom ezt és hasonló gondolatokat. Olyat még sehol nem olvastam, hogy a szalagmunkás minden fórumon azon sajnáltatja magát , hogy napi 12 órát dolgozik a 8 helyett ,nincs nyara ,csak amikor a kötelező leállása van , hogy szombaton is bejárnak ledolgozni az ebédidejüket ! Megmondjam miért nem? Mert elfáradnak a munkától, nincs energiájuk a gép előtt filozofálgatniuk !

Ember szól 2013.07.13. 10:23:54

@akireerika: Erika, én szívesen adok helyet neki, ha megírod :) de ez a poszt nem a sajnálatról szól, hanem arról a félreértésről, amit az emberek végig sem gondolnak. Látod, Te is rögtön azt hitted, hogy sajnálkozni kell, pedig nem, csak felfogni, hogy micsoda sztereotípiák vannak a köztudatban.

ballus 2013.07.13. 12:36:29

Néhányan azt írják, hogy egy tanár az egyetem alatt megtanulja az anyagot, úgyhogy nem kell készülnie az óráira.
Nos, ők azok, akik azt gondolják, hogy az egyetemen megszerzett tudás elég a szakmához.
Tényleg elég??
Mondjuk egy harminc éve dolgozó orvos tuti ugyanolyan műszereket használ mint amikor kijött, ugye?
Az informatikus még mindig commodore 64-ben programoz.
A fizikus még soha nem hallott a fekete lyuk elméletről, stb.
A tanárnak nem csupán ezért kell készülnie. Mert a tanár nem LEAD anyagot (értsd: elmondom, a gyerek meg kezd vele valamit), hanem TANÍT - ami egy folyamat. Ismertetés (bemutatás) - gyakorlás - a régebbi anyagokkal való kapcsolata, ill annak a gyakoroltatása - tesztelés - értékelés - stratégia kidolgozása a hiányosságok kezelésére.
Ezért kell készülni, és folyamatosan azon agyalni, hogy hogyan lehet a tudást belecsempészni 15-40 ember fejébe. Ami működik egy osztályban, már nem biztos, hogy a másikban is fog.
És ezen agyalni kell. Ami időbe kerül. Sokba. Csak egy példa: jobban megragad valami, ha egy gyakolró feladatban a tanuló / tanár (esetleg humorral fűszerezve) megjelenik. Mert akkor már nem lesz kín tanulni, hanem móka lesz belőle.

Hansági 2013.08.27. 15:00:38

Először is köszönöm a posztot. Nem árt néha tájékoztatni a közvéleményt erről-arról.
Másodszor: az irónia átjön a neten is. Akinek nem, az talán attól lehet, hogy nem is olvassa végig a kommentet, hanem már az első mondat után elszáll az agya. Na de már megszokhattuk ezt a stílust, ezért aki vérprofi, az legfeljebb a szemöldökét húzza fel. Amíg ki nem derül, hogy a kolléga csak ironizált.

Hansági 2013.08.27. 15:02:00

@akireerika:

A többi szakmához való hasonlításról: lehet persze azon agyalni, mennyi a munkaideje más szakmában valakinek, és mennyi a szabadság/fizetési arány, de azt azért ne felejtsük el, hogy a tanítás egy komplex szakma. Kell hozzá tárgyi tudás adott szakhoz/szakokhoz, pedagógiai ismeretek, pszichológiai ismeretek, mentálhigiénés ismeretek, nem árt némi színészi képesség - szigorúan jó értelemben véve - , mint láttuk, kéne hozzá szövegértési képesség is, ;) és így tovább. Emellett persze kell egyfajta attitűd, empátia, humor, rugalmas gondolkodás, jó kommunikációs képesség, gyors helyzetfelismerés, döntési képesség, türelem, stb. Tehát ha megnézzük, hogy a népesség felnőtt munkavállaló rétegének hány százaléka lenne képes ezt a munkát aránylag jól végezni (még csak nem is jó tanár lenni, csak viszonylag jó tanár lenni), azt gondolom, nem túl magas arány jönne ki. Tehát nem érdemes más szakmával összehasonlítani a tanárságot.

A témában ajánlom még: kissjuditagnes.blog.hu/2013/05/13/111_teendo_miutan_megtartottad_az_oraidat

csukafi 2014.05.19. 12:41:42

@thisiswhatklfisabout:
Madarat tolláról, embert hozzászólásáról.
Júl. 10-én kezdődik a szabadságom és 08.22-ig tart. 40 óra a heti munkaidőm+ otthon legalább húsz. Gyere és csináld velem ezt azután, hogy összesen 21 évet tanultam ezért. ( Tehát szerezz Te is négy diplomát,akkor talán nem fogsz ilyen marhaságokat írni.
Üdv:
egy semmirekellő, naplopó, lábat lógató tanár

Ember szól 2014.06.09. 08:39:25

@csukafi: azt már kitárgyaltuk, hogy csak poénból írta le ezeket thisis blogger, tehát nem érdemes rajta felháborodni. Ellenben azt el kell ismerni, hogy elég sokminden megvalósult abból a hozzászólásból azóta, szóval "valaki" biztos elolvasta :)

Mama2 2015.06.07. 21:23:19

Kedves Mindenki!

Pedagógus vagyok. Az elképzelésekkel ellentétben még életemben nem sikerült heti 20 órát dolgozni.
Napom:
26 tanítási óra kötelező. (Ezekre fel is kell ám készülni, mert hiába tudom én az anyagot, a gyerekek minden évben mások egy osztályon belül is különbözőek, tehát rájuk mérten kell felkészülnöm arra, hogy úgy tantísak, hogy a kicsi kincsek meg is értsék. Feladatokat készítek, eszközöket, stb.)
32 órát kötelező bent töltenem.
Tehát 32-26=6 óra.
Szerintetek az alábbiak belefétek?
heti 3 óra korrepetálás.(
Félévig egy óra felvételi előkészítő a nyolcadikosoknak. + foglalkoznom kellett azzal a hatodikossal, aki a 6 osztályos gimnáziumba készült felvételire.
Minden nemzeti ünnepre, karácsonyra, farsangra, évnyitóra, évzáróra, ballagásra műsor betanítása. Előkészítés, tervezés, próbák.
Az osztályom kedvenc időtöltése, hogy táncot tanulunk együtt, amit előadunk itt-ott. Majálison, falunapon, ahol lehetpség adódik. Idén sok lehetőségünk volt fellépni, tehát ez is próbákat jelentett, valamint itthon éjszaka, miután saját gyermekem elaludt, koreográfiák kiötlését. Sok-sok éjen át.
Idén hét éve van egy országos rendezvényem. Célja, hogy több kategóriában mutathassák meg magukat a gyerekek, pl. szavalóverseny, írói verseny, rajzverseny, ki mit tud. Minden gyereket önmagához mérünk, sikerélményhez juttatunk. Évente kb 200 gyerek jön el hozzánk.
Ezt januártól májusig szervezem, szponzorokat szerzek, dolgozom vele, míg minden összeáll. Szintén éjszakába nyúlóan. (Nem egyedül, vannak rajtam kívül más pedagógusok is.)Idén is fantasztikus volt. Bőgetős, csodálatos. A gyerekektől.
Osztálykirándulást szervezek, és iskolai kirándulásokat. Állatkertbe, múzeumokba, színházba, stb. Elmegyek, elkísérem a gyerekeket, együtt járom végig velük, vállalom a felelősséget értük.
Ahogy az erdei iskolában is.
Ebben az évben is több szombaton volt családi napunk, bringaakadémiánk, stb. Ott voltam egésznap, dolgoztam, gyerekprogramokat vezettem.
Plakátokat készítettem a gyerekekkel a Föld napjára, a drog hatásairól, stb. Délutánonként. Ezekre fel is készültem előtte, hiszen nem mehettem készületlenül közéjük.
Tanulószobát vezettem heti egy napon.
Szülői értekezleteket, fogadóórákat, anyák napját, karácsonyi bulit tartottam.

Nem soroltam fel mindent, mert hosszú lenne. Most vár rám június 30-ig az évzárás, adminisztráció. Aztán egy tánc betanítása, majd fellépés júliusban. Július végén pedig 1 hét kézműves táboroztatás. (természetesen erre is fel kell készülni előtte)
Augusztus közepén visszatárek dolgozni, előkészíteni az új tanévet.
No!
Aki azt állítja, nem dolgozom, lábamat lógatom, azt szeretettel meghívom magam mellé néhány napra. Hozhat kamerát is, videózhat.

És nem panaszból írtam. Szeretem a hivatásomat, szeretem jól csinálni. Csak nem szeretem, ha azok akik nem ismernek, lesemmirekellőznek.
Mindegy, ki vagyok, írhatta volna ezt sok pedagógus.
Ui: Én még nem találkoztam "szemét gyerekkel". Neveletlennel igen. Tőlem telhetően megpróbálom nevelni. Elnézést kérekérte, ha nem lesz 100%-os az eredmény. De sajnos csak annyit tehetek, hogy megpróbálom használni a rendelkezésemre álló eszközöket, saját varázsomat, gyakran szemben a szülői házzal.
Csak ezt akartam mondani.

Luna87 2015.06.09. 10:04:16

Ez az egész nevetséges...
Nekem 21 nap! szabadságom van egy évben és 9-10 órát dolgozom naponta. Ilyen egy átlagos munkavállaló élete kedves pedagógusok.
Azért azt is hozzáteszem, hogy egy nem pedagógus sem akkor megy el szabadságra, amikor akar, tévedés ne essék....
Nekem is van a baráti körömben pedagógus, nincsenek annyira túlterhelve...ezt ő is tudja, beszélünk róla, nincs szükség álszentségre.
Azt is nevetségesnek tartom, hogy azért küzdenek a pedagógusok, hogy ne legyen komoly felügyelet a munkájuk felett. Ugyan miért ne?! Az ember legfontosabb kincse a gyermeke, csak azt szeretné mindenki, hogy kiváló tanára legyen..és különben meg más szakmában talán nem ellenőrzik az ember munkáját? Tessék képezni, vizsgáztatni!

Különben meg az ember akkor magyarázkodik, ha tudja, hogy az állítása vitatható...

Minnaminna 2015.06.09. 14:16:34

@thisiswhatklfisabout:

:O számítottam rá, hogy lesz, aki komolyan veszi... DE HOGY MINDENKI...

k0Jack 2015.06.09. 18:02:32

Nahát, egy elégedtlen tanár. Milyen meglepő!
Az egy dolog, hogy a bejegyzés iroja ott hazudik, hogy tavasszal 1 többlet szabadnapja van, mert a valoságban az 3 mindig, de ezen felül emelkedhetünk nagyvonaluan. Törvény szerint jár nekik 46 nap talán (nem.biztos h annyi, de több mint 40) és akkor azt hagyjuk, aki mesterpedagogus lesz. Mindemellett heti 32 órát kell bent tartozkodni a munkahelyen, ami csak ott valósul meg, ahol igazán kretén az intézményvezető.
Abbol a sok szabadságból pedig megkap annyit egyszerre (nyári szünet) mint amennyi összesen van jó esetben egy átlagos munkavállalónak. De szörnyen hangzik, igaz?
Szoval, az átlagos emberek joggal pikkelhetnek a tanárokra, főleg az ilyen panaszkodósokra, mert még mindig jobb dolguk van a tanároknak, mint bármely más alkalmazottnak.
Az én lakótársam tanár, és hallom panaszkodni eleget, néha jogosan, de mindig megkérdem tőle, hogy ki kényszerítette erre a pályára? Mert ha nincs kényszer, akkor nyugodtan lehet váltani. De ha csak az a baj, hogy lehetne még kényelmesebb, akkor csak egymás közt tessék panaszkodni, nem ország, világ előtt, mert így még több ellenszenvet váltanak ki. ;-)

rémTündér /aprócska kismacska./ 2015.06.09. 18:19:43

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy amíg ilyen undorító a dizájn, addig ezt biztosan nem olvasom el, pedig érdekel. Ha nem vagy hajlandó kicserélni, úgy semmi rosszat nem kívánok neked, csak annyit, hogy életed végéig, minden szöveget így, ezekkel a színkombinációkkal kelljen elolvasnod. Mindet.
(Igen, nyilván ki is másolhatom, ki is fogom, de abból te nem tanulod meg az alapokat)

Toni76 2015.06.09. 19:53:10

Aki irigyli a tanárokat, miért nem változtat pályát? Menjen el tanítani pár évet és utána ossza az eszet, akkor alapja is lesz annak amit mond. Azért tart ott Magyarország ahol, mert rengeteg a hozzá nem értő de nagyon okos ember, nem pedig a pedagógusok 20 órás munkahete miatt...

egyszervolt.holnemvolt 2015.06.10. 07:14:38

@Luna87: aha, van a baráti körödben pedagógus, és ha egyet-kettőt ismersz, ismered az összeset, ugye? Képzeld, egy tanári karon belül sem ugyanannyit dolgoznak a tanárok, sokszor egyszerűen a szakjukból kifolyólag. Ha nem csak ledarálod az anyagod (amit pl nyelvórán lehetetlen is megtenni, foglalkoztatni kell, ahhoz feladatokat gyártani, ahhoz átgondolni, mit tudnak, mit nem, különben meg sem tudják oldani), akkor minden egyes órádra készülnöd kell, még húsz-harminc év után is. De a legtöbb tantárgy ilyen, ha jól akarod csinálni, egy-egy megtartott órával legalább ugyanannyi háttérmunkát számolhatsz, és az még nem is fedi pl egy harmincfős osztály magyar- vagy töridolgozatainak javítását. És még nem adminisztráltál, nem beszélgettél a szülőkkel, nem szerveztél iskolai programot, kirándulást, stb.
Ha hétvégén, a szabadnapodon kell kirándulni vinni a gyerekeket, ami évente többször is előfordul, azt sem tudod lecsúsztatni, és ki sem fizetik.
Kiszámoltad, mennyi a heti huszonakárhány óra? Gondolom, a matektanárod azért annyit megtanított, hogy ez máris jóval több, mint heti 40.

Ez nem sírás, nyafogás, szeretem csinálni, csak ne gondoljuk már, hogy ha ismerünk néhány kevésbé szorgalmas tanárt, akkor az azt jelenti, hogy senki se dolgozik. Neked nincs lustább kollégád, sose volt? Ha én pont ilyeneket ismerek máshonnan, és a tanárismerőseim mind elhivatottak, heti 50-60 órát áldoznak a munkájukra, akkor kijelenthetem, hogy mindenki más kevesebbet dolgozik, mint a tanárok, mert én is ismerek tanárokat, meg én is az vagyok? Ne már, milyen érvelés ez?

És mielőtt újra kioktatnál, elmesélem, hogy dolgoztam "rendes munkavállalóként" is, nem is keveset, bár nem tudom, miért nem rendes a tanári munka, és képzeld, az egyetlen jelentős különbség a munkaidőt illetően az, hogy az irodából nem mehettem haza, míg be nem fejeztem a munkát, de az iskolában a napi 10-11. munkaórámat akár otthon is ledolgozhatom késő este, mert dolgozatot javítani, feladatokat gyártani, adminisztrálni otthon is lehet. Tehát mondjuk előtte általában belefér valami egyéb elintéznivaló, ha csak nem pl. fogadóóránk van este 8-ig, pedig 7-re már bent voltunk reggel is.

Ugyanezeket ajánlom koJack figyelmébe is.

Hedigaga990 2015.06.10. 07:24:22

@thisiswhatklfisabout: Én még csak nemrég kerültem a pedagógusi szakmába, de így is sok mindenhez hozzá tudok szólni ebben a témában. Imádom a munkám, amikor nem iskolában vagyok, akkor az internetet, szakkönyveket bújom, hogy hogyan tudhatnék még többet a nevelésről, oktatásról. Segédanyagokat készítek, hogy az óráimat érdekesebbé tegyem. Az órák közti szünetekben még a tanáriba is ritkán jutok el, mert korrepetálom, aki óra közben esetleg lemaradt. Igyekszem igenis lelkiismeretesen végezni a munkám, és szerintem nem én vagyok az egyedüli ebben. Amikor nem készülődöm, akkor szabadidős programokat szervezek, amiért külön pénz nem jár, de nem is bánom,mert nem azért csinálom. A napom ezzel körülbelül el is telik.A fizetésről pedig annyit, hogy szerintem igenis jogunk van megkapni azt az összeget, amit fizetésképpen nekünk ítéltek. Azt hiszem, hogy 5 év egyetem után senki ne akarjon minimálbérre hivatkozni a mi esetünkben. Akkor hol is az egyenlőség és igazságosság? Ugyanannyi pénzhez jusson, aki egyetemet végzett és aki nem?

sosemkopel 2015.06.10. 14:44:37

Nos, tanár vagyok már jó ideje, és nekem tetszik a nyári szünet.
Egy banki elemző osztálytársam irigyen és egyúttal részvéttel jegyezte meg, hogy nekünk milyen jó, hogy elutazhatunk nyáron, de milyen rossz, hogy nincs miből.
Összefoglalta a lényeget.

Astronomy Domine 2015.06.11. 11:09:23

@thisiswhatklfisabout:

"A tanárról a következőket érdemes tudni: heti húsz órát dolgozik, "

Hülye vagy, fiam.

Astronomy Domine 2015.06.11. 11:13:11

@k0Jack:

" az átlagos emberek joggal pikkelhetnek a tanárokra"

az átlagos embernek sem tiltota meg senki, hogy ilyen irigyelt tanár legyen, ne pedig egy átlagos lúzer.

Kócos 52 2015.06.11. 16:38:19

Kedves cikkíró!
Ön tanár,mert akkor minimum főiskolát kellet végeznie.Mert számolni tud,csak épp a tényezőket nem veszi figyelembe. A tanárok szombat,vasárnap is dolgoznak? Tudomásom szerint nem. Akkor számoljunk csak,tanároknak + 6 hét szabad idő,de legyen csak 4 hét,hát nem mindegy.Az önök foglalkozása kemény,nem vitatom,és álljanak ki továbbra is a jogaikért,mert nem könnyű a feladatuk.Önök sincsenek eléggé megbecsülve. Viszont viseljék el a kritikát,mert nagyon-nagyon sok ember csak az önök fizetésének kicsiny részét kapják,amiért keményen meg kell dolgozniuk.Csodálkoznak a felháborodáson? Én nem. Míg a tanárok kemény munkával viszonylagosan jól keresnek,az átlag ember lassan már csak közmunkán él. Nem azért mert nem akar dolgozni,hanem azért mert nincs hol.

Astronomy Domine 2015.06.12. 06:50:56

@Kócos 52:

"mert nagyon-nagyon sok ember csak az önök fizetésének kicsiny részét kapják"

És ez a tanárok hibája? Ostoba vagy te is..

fasciata 2015.06.13. 02:04:44

@Luna87: Tanár vagyok. De voltam orvoslátogató (akkor a mostani fizetésem négyszeresét kerestem), gyári munkás (légszűrőbetéteket gyártottunk, egy 1mx 1mes munkahelyen ácsorogtam egész nap, ugyan azt a mozdulatot ismételve 5000x naponta, nyáron 38 fok volt a csarnokvan, télen csak 12, és szívtuk az üvegszálas betétekből szálló port folyamatosan), meg bringás futár is (budapesti forgalom, szmog, télen fagy, ősszel-tavasszal eső, nyáron kánikula, másfél év alatt háromszor gázoltak el, és mindíg az autós volt a hibás a rendőrök szerint is ), és eladó is egy sportboltban (ahol volt, hogy a műszak végén közölte a főnökünk:éjszakára maradni kell leltározni).
Eddig ez (a tanárság) a leg nehezebb.
Higgye el.
Napi tíz órát dolgozik?
Szeretnék én is csak annyit.
Meg azt is, hogy a gyerekeimet ne csak aludni lássam egy héten három-négy nap.
Meg az is jó lene, ha a szemléltetőeszközöket nem otthonról kéne behordanom a munkahelyemre.... meg sok minden jó lenne. Az is, ha a munkaidő-elszámolásomba nem kellene behazudnom, hogy csak 32 órát töltök egy héten az iskolában a munkámmal. De ha a valóságot írom be, visszaadják azzal, hogy ezt nem lehet. Higgye el, kipróbáltam.
De úgysem hiszi el, úgyhogy mindegy is.
Mi küzdünk tovább egyszerre 20 - 30 olyan gyerekkel, akik közül a szülő odahaza egyet se tud megnevelni, de tőlünk elvárná. Olyannal, akinek ha megmondják mit ne csináljon, csakazért is azt csinálja. Aztán ha megsérül/más sérül miatta, a felelősség a miénk.
Sebaj, nekünk könnyebb.
Tessék mondani, a fogorvos, vagy a sebész szakmájához is ennyire tetszik érteni? Vagy csak a pedagógusszakmához ért ennyire mindenki ebben az országban?
Tudja, mikor szalag mellet dolgoztam, a 9 óra az általában 9 óra volt. Ha nem, akkor kifizették a különbséget.... nem javítottam éjszaka dolgozatot, nem jött hétvégén rinyálni szülő a lákásomra, hogy Pistike miért bukik matekból, ha nyolcadikos létére néha már tud összeadni meg kivonni is. Nem hívott szülő telefonon este 10 órakor, meg reggel hatkor se, mikor épp a wc-n ültem.
Sőt, ballagási tabló, meg más marhaság után se kellett a saját pénzemen telefonálgatni, meg autózni.
De nyílván igaza van. Mindenkinek sokkal nehezebb, a tanárok meg csak rinyálnak. Nevetséges amit produkál egyik - másik!

Az lenne a legjobb , ha maguk - akiknek sokkal nehezebb - otthon csücsülnének a gyerekeikkel, és tanítanák őket helyettünk.
Úgyis jobban értenek mindenhez.
Hogy akkor miért tanítok? Biztos mert csak hazudom az egészet.
Vagy, mert jó látni mikor sikerül valakinek valamit megtanítani. Jó látni, ha Pistike az én hatásomra dönt úgy, hogy gyógyszerész, orvos, vagy matematikus lesz.
Amit persze heti 1200 óra láblógatással és semmittevéssel érek/érünk el.
Gondolom Ön már úgy született, hogy írni - olvasni is tudott, dolga a tanároknak csak annyi lehetett, hogy kiengedték szünetben.

fasciata 2015.06.13. 02:12:34

@Kócos 52: ,, A tanárok szombat, vasárnap is dolgoznak?''
Az Ön tudomása szerint nem.
DE!
Mit tetszik gondolni, az évnyitók, évzárók, családinapok, osztálykirándulások,és sok esetben a továbbképzések mikor vannak? Arról nem beszélve, mikorreggel hétkor a tanár már ügyel az iskolában, de este kilenckor még fogadóÓRÁN (nem napon, estén, éjszakán-órán) még az iskolában van.....

naplopó61 2015.06.16. 20:31:10

A legtöbb kívülállónak halvány lila ibolyája sincs arról,hogy mit,mennyit és hogyan dolgozik egy pedagógus.Nem is érdekli.Sokkal egyszerűbb kritizálni,bírálni,ócsárolni.Tessék magán iskolába járatni a csemetét-aki sokszor ötödikben még a cipőjét sem tudja bekötni,és még sorolhatnám,hogy mire nem tanította meg a kedves szülő-ott válogatott tanárok vannak.Aki irigyli a pedagógusokat,miért nem ment arra a pályára?Nem volt elég agyi kapacitás?Csak ahhoz elég,hogy folyton átgázoljunk rajtuk?Egyébként nem panaszkodunk.Aki ma ezen a pályán van még,azt kár kritizálni,mert az HIVATÁS-nak tekinti ezt a munkát.Tehát szereti csinálni...dacára a sok mindentudó,kritizáló,állandóan őt megalázó embertársának.

Vrucsinca 2015.06.18. 11:50:47

@Ember szól:

Az alap poszt igen sok ferdítést tartalmaz. Ezt közoktatásban dolgozó munkaügyesként állíthatom. De nézzük a tényeket: egy kezdő pedagógus alap szabadsága évi 45 (20+25) nap ha középfokú végzettséggel rendelkezik, évi 46 (21+25) nap ha felsőfokú végzettséggel rendelkezik (1992. évi XXXIII. törvény Kjt. 56-57. §-a alapján). Az oktatató, nevelő munkát végzők pótszabadságát ugyanúgy megkapja a kezdő pedagógus is. Egy nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott, kezdő munkavállaló alapszabadsága 20 nap (2012. évi I. törvény Mt.116. §. alapján) A korral járó pótszabadság ugyebár a kezdő munkavállalót nem illeti meg, amennyiben még nincs 25 éves. Na tehát a pedagógusnak jár 46 nap, amit ha hetekben nézünk - merthogy a posztban is úgy volt, 9 hét és 1 nap (a szabadság munkanapokra vonatkozik 1 hét=5 munkanappal számoltam a heteket). Az egyéb munkavállalóknak jár 20 nap ami kereken 4 hét. Akárhogy is nézzük a pedagógus szabadság több mint kétszerese. Tény, hogy nem vehetik ki bármikor az alapszabadságot a pedagógusok, hanem csak a szünetekben, de ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag minden évszakban van szünet, télen, tavasszal, nyáron és ősszel is, akkor azért ez sem olyan nagyon vészes.
A munkaidejük tekintetében nézzük tovább... egy pedagógus jelenleg heti 22-26 órát tanít, kötelező munkaideje 32 óra a kettő közötti különbséget tölti dolgozatjavítással, szakkörrel stb. Egy egyéb munkavállaló heti munkaideje 40 óra ez egészen pontosan heti 8 órával több. Ha a pedagógus hétvégén kirándul az osztállyal, azt kifizetik számára (326/2013. (VIII.30) Kormányrendelet 33.§-a alapján)
Volt szó még az alap posztban arról, hogy ha ünnepnap miatt hosszú hétvége van, ott is nyernek az egyéb munkavállalók, na kérem szépen a pedagógusok pont ugyanúgy.
A kommentemet zárnám az Ön szavaival: "Gondolkozzunk kicsit"...

Ember szól 2015.07.04. 20:42:11

@Vrucsinca:
Szeretném hinni, hogy nincs semmi személyeskedő abban, amit írtál, de attól tartok, hogy tévednék. Ha nem muszáj, akkor ebben nem szeretnék a partnered lenni.
A poszt pár évvel ezelőtt született, és nem volt benne ferdítés, az akkori viszonyokat pontosan leírta. Nem vitatta, hogy a tanárok szabadsága számszerűen több, de igyekezett az általános sztereotípiára reagálni, ami azért azóta is tartja magát. Félreértés ott lehetett, hogy talán nem olvastad el jól: a cikk az átlagemberek szabadnapjaihoz viszonyított többletről beszél, mely számszerűsíthető. Gondolom, valamelyik jónevű intézményfenntartó alkalmazásában állsz. A törvények, melyekre hivatkozol - de amúgy a többi is, ami a közoktatásban vagy bárhol érvényben vannak - általában pongyolán fogalmaznak, értelmezés kérdése, amit az iskolák esetében az információim szerint a munkáltató utasításban tett világossá az iskolák vezetői számára, hogy hogyan értelmezzék. Ennek tükrében semmilyen többletmunkát nem fizetnek ki, hisz mindent a 32 órához viszonyítanak. Talán azért, mert a hétvégi kirándulások az általam ismert iskolák közül egyiknek a pedagógiai programjában sincsenek benne. Ha jól értem, akkor szerinted egy tanár 32 órát dolgozik. Bizonyára nem olvastad el a kommenteket, ahol pedagógusok is hozzászóltak szép számmal, világosabbá téve a valós helyzetet, amiről ezek szerint nem tudtál. Erről egyébként már korábban is született felmérés, ami egyértelműen megállapította az 51 órás munkaterhelést a szférában (hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/a-pedagogus-2010-kutatas-eredmenyei). Erről pedig sem a törvényalkotó, sem az alkalmazó nem óhajt tudomást venni.
De sikeresen elkanyarodtunk a témánktól: sztereotípia a nyári szünettel kapcsolatban. Remélem, azt nem állítod, hogy ez nem létezik? (bocs a tegezésért, netikett)

Ember szól 2015.07.04. 20:58:25

@rémTündér /aprócska kismacska./:
a kedvedért megváltoztattam, remélem, így jobban tetszik. :) Sajnos, és csak alkalmi blogger vagyok, nem mélyültem el a részletekben, tehát még megeshet, hogy hibázok. Örülök, ha segítséget kapok. :)

bebenini 2016.02.17. 14:12:51

@Vrucsinca:
"A munkaidejük tekintetében nézzük tovább... egy pedagógus jelenleg heti 22-26 órát tanít, kötelező munkaideje 32 óra a kettő közötti különbséget tölti dolgozatjavítással, szakkörrel stb. "
A pedagógusoknak is 40 óra a teljes heti munkaidő ezt alapvetően három részre bontja a tv: kötetlen, kötött,
és ezen belül órákkal, foglalkozásokkal lekötött részre.
Kötött munkaidő
: Ez a kötelező munkaidő 80% a, vagyis heti 32 óra. Ezt az intézményvezető által meghatározott feladatokkal kell kitölteni, vagyis el kell vele számolni. A 20 % ami marad, és dolgozatjavítással, feladatlapok készítésével, tanórákra való felkészüléssel tölt, az nem számít munkának? Ha a te gyerekedet egy olyan tanár tanítaná, aki nem készül fel az óráira, mit szólnál? Azt ne mondd, hogy azért van a főiskola, mert nem igaz. A mai viszonyok között, nem lehet rutinból tanítani. Bevallom neked, én naponta a következő napra legalább annyit készültem, mint ahány órám volt. Tehát az a 32 nem is 32, még csak nem is 40, hanem leginkább 50 óra.

Ember szól 2016.02.23. 01:02:45

Nem hiszem, hogy érdemes neki válaszolni. Azt hiszem, hogy ezt hívják a szakértők "troll"-nak. Na, mindegy.

Zsuzsánna Márta Szákné Bajnai 2016.05.23. 15:05:16

@BaGé: Ha téged zavar, hogy nem tudják mennyit dolgozunk, akkor miért mondasz más foglalkozásról véleményt?

Ember szól 2016.05.24. 10:23:45

@Zsuzsánna Márta Szákné Bajnai: nem ez volt az értelme a hozzászólásának. Pont ugyanúgy értette, ahogy te.

Peetee 2016.06.17. 10:37:01

BULLSHIT!!! Hogyan lehet leírni ekkora ökörséget, hogy a tanároknak az éves, rendes, munka Törvénye szerinti szabadnapjaikat veszik ki nyáron, és utána tanítási időben soha senkinek egyetlen egy szabadnapja nem lehet, minden tanár szabadság nélkül dolgozza végig szept-június között. EZT BE NE NYALJÁTOK MÁR, ORDAS NAGY HA-ZUG-SÁG!

Ember szól 2016.06.29. 23:00:33

@Peetee: tanár vagy? Ha van kedved, elmesélheted, hogy hogyan történik. :)

gig157 2017.06.12. 14:09:45

Őszintén? Elkeserítő. :( Nem a téma, nem az ami a cikkben van (amivel egyébként full nem értek egyet), hanem az, hogy emberek tépik egymás haját, sőt mi több tanárok (állításuk szerint) egy online fórumon dobálóznak üres szavakkal, hogy bizonyítsák saját igazukat és ne csorbuljon a nagy egójuk, büszkeségük.

Amikor elolvastam ezt az irományt, felröhögtem, és nem tudtam eldönteni, hogy kínomban sírjak vagy nevessek. Egészségügyi szakdolgozó vagyok, napi tizenkét órát dolgozok minimum heti négy napban, olykor öt napban, ha muszáj. Irigylem a kedves tanár kollégákat, amiért el akarják hitetni a nem tanárokkal, hogy ők biza mennyit dolgoznak. Örülnék, mint majom a farkának, ha nem este fél nyolckor (úgyhogy este hétig tart a munkaidő és reggel fél hétkor már ott kell lenni!), hanem délután háromkor mehetnék haza úgy, hogy haza viszem a munkát. Képzeljétek az egészségügyben nincs ilyen. Hasonló havi béreken vagyunk mi is, de mellette emberi életekkel játszunk (csak, hogy érzékeltessem, hogy egy tanár vállán közel sincsen akkora felelősség), nincs szünetünk, akkor eszünk, iszunk, pisilünk, amikor van idő. Van, hogy tíz munkaóra után után jutunk el a mosdóig, de, ha hoznak egy rosszul lévő, azonnal ellátásra szoruló sérültet/beteget, az előrébb való, mint a saját alapszükségleteink kielégítése. Még persze napestig tudnám sorolni azokat, amelyek alátámasztják azt, hogy a tanároknak nincsen annyira rossz soruk, de ez gondolom, nem igazán érdekel senkit sem. :) A lényeg szerintem átment minden kedves olvasónak.

A magyar egészségügyben emberek, gyerekek halnak meg, mert nincsen elég pénz, felszerelés, szakszemélyzet a kórházakban. Sajnálatos, hogy nem az ezekkel foglalkozó cikkek alatt vagytok ilyen aktívak és érveltek, de hát az egészségügy addig senkit sem érdekel, amíg betegként nem kerül be kis hazánk valamelyik egészségügyi intézményébe. :( Emellett kellene kiállni, lobbizni, erősen véleményt formálni, hátha valami reform elindulna ezt illetően. Részemről nem értek egyet a cikkel, ne legyen béremelés a pedagógiai pályán, inkább invesztálják az egészségügybe és ott emeljék a béreket. Kissé irigykedek a tanárokra, mikor nekik van nyaruk, hétvégéjük, minden ünnep alatt otthon vannak stb. Egy egészségügyi szakdolgozó örül annak, ha egy hónapba van egy szabad hétvégéje, és nem dolgozik minden ünnep napon. Mi ezt csináljuk, mégis tűrünk és gyűrjük, hisz ez a hivatásunk. Csak azért nekem is feltűnt, hogy a tanárok háborognak a legjobban, mikor azért van jóval nehezebb munka is, amely megköveteli a heti 50-70 munkaórát (amely megköveteli a fizikai munka és a szellemi munka együttesét) nevetségesen alacsony jövedelemért. A cikk arra jó volt, hogy egy iszonyú jót mosolyogjak. :)

kriszka75 · http://indavideo.hu/profile/kriszta75/ 2017.06.16. 21:53:47

@Toni76: szívemből szólt...köszönöm sok pedagógus társam nevében is

Ember szól 2017.06.22. 09:01:56

@gig157: a cikk nem arról szól, hogy ki mennyit dolgozik, hanem arról, mennyire nem értik, és mennyire nem figyelnek oda arra a magyar emberek, ha mondanak nekik valamit valamiről. A te kommented most arra volt jó, hogy ezt példázza. Bevallom, én ezen nem mosolygok, bár megtehetném.

Szerintem mindegy, hogy milyen okból tetted, ez a te dolgod. Azt viszont már most megmondhatom, hogy a te történetedre pontosan annyira lesznek kíváncsiak az emberek, mint a tanárokéra.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.06.25. 22:25:58

Muszáj egyfolytában sirni meg magyarázkodni egy pedagógusnak? Idézzék be mennyi szabi jár neki törvény szerint és ne magyarázkodjanak. Ennyi.
süti beállítások módosítása