Mindenki hallott már a Bánk bánról, igaz? Jelasics horvát bánról? Mostanában pedig csak Orbánról lehet hallani. Hogy mi az összefüggés? Nézzük csak, kik is a bánok?
A wikipédia remekül megfogalmazza. A "bán" egy egykori magyar méltóság.

A bánok a középkori Magyar Királyság különleges területi hatalommal felruházott tisztségviselői voltak.

Igen nagy hatalommal és uralkodói hatáskörrel felruházva, ami az uralkodói központtól való nagy távolság miatt alakult ki.
Nekem ez az egész dolog annyira ismerős mostanában. A közbeszéd tárgya többek között az, hogy a mai kormánypárt méltóságról beszél és hatalomkoncentrációt hajt végre, ahol egyetlen ember - vagy emberszerű seggfej - kezében összpontosul a hatalom. Ő a helyi kiskirály, akinek hű ispánjai a segédei, akik engedelmességgel tartoznak ezért. Neki és csak neki. Ugyanígy kapcsolódik a "középkor" fogalma is. Tekintve, hogy kormányunk a középkori feudális rendszer visszaállításán dolgozik, ahol hűbérurak és jobbágyok az akkori munka alapú társadalmának szereplői voltak, ahogy most is alakulni látszik.


Or bán, élet és halál ura. Tőle függ, hogy élsz-e avagy halsz, eszel-e, vagy éhezel, lesz-e állásod és hogy micsoda,... még azt is meg akarja neked mondani, hogy mikor finghatsz. Ha nem jókor, akkor mindenhonnan ki leszel tiltva, nem kapsz munkát, nem lesz pénzed, sem kajád, sem nőd,... nem lesz életed. Persze Or bán és az ő gyermekei a közösség pénzéből a saját lábára tudott állni. És mi még azt hisszük, hogy ez demokrácia?

Tudod, mit? Uralkodjon ez a fasz a saját pöcsén!

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1n_(m%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g)

 

 

Kép: tenytar.blog.hu

Szerző: Ember szól  2016.07.06. 21:06 Szólj hozzá!

Címkék: fidesz kormány Orbán Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://emberszol.blog.hu/api/trackback/id/tr778871220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása