Magyarország reménytelen helyzetben van, amiről mi, a polgárok nem is tudunk, vagy csak nem veszünk róla tudomást, mintha nem akarnánk észrevenni. 

Azzal tisztában vagyunk amikor a pénztárcánkba nézünk, hogy nem jól megy sorunk, amiről nem csak mi tehetünk, de már-már azt hisszük, mi egyáltalán nem tehetünk róla! Tudjuk, hogy - bizonyos rétegeket leszámítva - rosszabbul élünk, nem is látunk lehetőséget a változtatásra, vagy ha látunk is, mástól várjuk, hogy megtegye azokat a lépéseket, amik változásokhoz vezethetnek.
Megelégedéssel szemléljük saját tetteinket, amikor elmondjuk ismerőseink körében, mit is kellene csinálni, amivel alighanem megváltottuk a világot, feltaláltuk a spanyol viaszt, megnyugodhatunk végre - meg is nyugszunk. Hátradőlünk, amikor gúnyos, pikírt, cinikus, szarkasztikus megjegyzésekkel illethettük azokat, akik nem azt csinálják, amit szerintünk csinálniuk kellene (mégsem azt csinálják, pedig mi hogy megmondtuk!), és azt várjuk, hogy észreveszi valaki, milyen okosak, egyszersmind viccesek voltunk. Elnézően mosolygunk országunk vezetőire, hogy milyen kis buták voltak, mi már rég tudtuk, hogy mit tegyenek, hogyhogy nekik csak most, vagy még most sem jutott eszükbe!? Bele sem gondolunk, hogy talán okuk van rá, hogy másképpen cselekedjenek.
De mi okuk lehet rá? Először is az, hogy megtehetik. Bármit megtehetnek, ezért azt csinálnak, amit akarnak. Ez a HATALOM. Nincs szükségük rá, hogy azt tegyék, ami jó nekünk, mert őket csak az érdekli, hogy jó legyen nekik. Ez a JÓLÉT. Lehetőleg csak nekik, mert így könnyebben irányíthatóak vagyunk. Ők irányítanak, mi dolgozunk. Suttyomban megmondjuk ugyan, hogy nem így kellene csinálni, de vegyük észre, hogy ezzel pár barátunkon kívül nem törődik senki, és különösen azok nem, akiknek kéne. Ahogy tőlünk nem, úgy mástól sem fogadnak el kritikát, mert ők mindenkinél jobban tudják. Ez a BÜSZKESÉG. Erre szükség is van, amikor olyan kívülállók akarnak diktálni, mint az IMF vagy az EU, vagy bármely más szervezet, amellyel kapcsolatban állunk. Azazhogy állnak ők: a vezetőink. Merthogy mi nem vagyunk ezekkel a szervezetekkel ismerős viszonyban, csak ők: a vezetőink. Ennek megfelelően az IMF és az EU számára Magyarország belőlük áll, őket jelenti: a vezetőinket. Tehát, ha a vezetőink büszkesége, hatalma és jóléte azt kívánja, hogy makacskodjanak, ellenálljanak minden külső nyomásnak (akár jobbító szándékkal történik, akár nem), akkor ellenállnak, azaz a külvilág számára Magyarország. Akkor is, ha az az egész országnak rossz. Erre persze megorrolnak a nemzetközi szervezetek, és megvonják a támogatásokat Magyarországtól. Tőlük: a vezetőinktől? Nem. Nekik nem kell az EU pénze, ők elveszik a miénket adók formájában. Akkor mégis, kitől vonják meg a támogatásokat? Tőlünk, az emberektől, a magyar polgároktól. Kinek lesz ez rossz? Nekünk, közembereknek, állampolgároknak. Természetesen nem mindenkinek, de legtöbbünknek. Akiknek a léte, jóléte múlik azon, hogy az ország fejlődjön, emelkedjen, növekedjen.
És mi mit teszünk? Hagyjuk. Csipkelődő, gunyoros megjegyzésekkel tesszük helyre a dolgokat a fejünkben, és megnyugszunk. Semmi nem változott, nekünk mégis jobb lett. Vagy mégsem? Általában azt gondoljuk, hogy úgysem tudunk változtatni a dolgokon, legyintünk. Mit tehet mégis az, aki változtatni akar a sorsán? Két lehetőségünk maradt: vagy a magunk sorsán igyekszünk változtatni, vagy az országén. A magunk ügyében kivitelezhetőbbnek tűnik a változtatás, ezért többnyire ezt választjuk: más munka után nézünk, külföldre megyünk, nem törődünk mással, csak a saját életünk jobbításával. Rengeteg munkát ölünk bele egy vállalkozásba, költözésbe, új nyelv megtanulásába, a munka elsajátításába, beilleszkedésbe, és vagy bejön, vagy nem. Vagy tudtunk változtatni az életünkön, vagy nem. Az ország pedig maradt ugyanolyan, amitől vagy a mi életünk sem változott, vagy csak a családtagjaink élnek továbbra is ugyanúgy, ha nem rosszabbul. Akkor miért nem választjuk az ország sorsának változtatását? Kevesebb erőfeszítéssel járna, csak sokkal több ember együttes erőfeszítése kellene hozzá. Több tényező, nehezebb kivitelezhetőség, való igaz. Félünk. Félünk attól, hogy egyedül maradunk. Egyedül azokkal szemben, akik erősebbek, akiknek hatalom van a kezükben, akiknek a jóléte függ a hatalmuktól és akik büszkék ahhoz, hogy beismerjék, ha nem jól használják a hatalmukat. Patthelyzet.

Szerző: Ember szól  2013.03.31. 19:57 20 komment

Címkék: politika közélet fidesz kormány IMF EU

A bejegyzés trackback címe:

https://emberszol.blog.hu/api/trackback/id/tr95186239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2013.04.03. 15:32:38

Eközben a végeken.
Pártunk és kormányunk köszönetet érdemel pártunk és kormányunktól. És meg is kapja óriásplakáton. FOTÓ
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4208_a_fidesz_koszoni_a_fidesznek

dzsedi 2013.04.03. 16:21:19

szarul írsz, marhaságot.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 16:38:43

A kép úgy teljes, hogy az MSZP EP politikusai, pl Göncz és Tabajdi saját kezüleg fogalmazzák a Magyarországot sújtó szankciókat, melyet szoci-lib szövetségük segedelmével kis híján keresztül is vertek.

Nem különben a szoci EP biztosunk meg is szavazta a kohéziós pénzek elvonását, szerencsénkre ez nem volt elég.

Nem beszélve azon külföldi ex-ügynökök garmadájáról akik az ország lejáratásán ügyködnek.
Amerikai népszavások, Konrád, ...
Vagy a hazaiak, Vásárhelyi Mária, Heller Ágnes, ...

Sok tetű, magát magyarnak hazudó, nemzetáruló ügyködik azon, hogy nekünk szarabb legyen.

pástétom 2013.04.03. 17:10:05

A 2006-os választások után az mszp rohamosan vesztette el a népszerűségét, viszont a fidesz még képes volt felszívni a csalódott szavazókat. Ebben a ciklusban ez már nincs így, az ellenzék nem tudta maga mögé állítani a fideszből kiábrándult szavazókat, beállt a tökéletes letargia. Az egyetlen remény, hogy a választásokig hátalevő egy évben sikerűl ezen változtatni. Sanszos, hogy a közvéleménykutatók felméréseiben a megkérdezettek most 40-50%-át kitevő választani nem tudók, ill. a válaszadást megtagadók kb. fele elmegy-e majd szavazni, mint ahogyan az végűl mindig lenni szokott.

Kérdés: a kormánypártra vagy az ellenzéki együttműködésre.

regress 2013.04.03. 18:02:20

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: nektek azért szarabb,mert ahhoz is hülyék vagytok, hogy jól érezzétek magatokat.nektek mindig kell egy két bűnbak,sohasem magatokban keresitek a hibát.

Larry Silverstein 2013.04.03. 18:10:42

@pástétom: Neked az azegyetlen remény hátha 2014ben nyer az mszp(koalíció)?

Ztaqrva.

kalandfereg 2013.04.03. 18:34:59

Konkrétan milyen cselekedetről van szó, amit nem teszünk meg?
Kettőfajta ember van, az egyik, aki politikailag tudatos, és a másik, aki nem az.
Ez utóbbiaknak a poszt nem szól, hiszen ők azok, akik mindig arra szavaznak, aki többet ígér, aki demagógabb, aki régebben volt kormányon, akit jobban fényképeztek az óriásplakátra, akiről a pap/apa/apafigura/haverok/nagypofájúbbak megmondták.
Az első katergóriának viszont mi a teendője a posztoló szerint? Nem érzékelem azt, hogy ma Mo-n egyes emberek, vagy akár egymással összefogó embercsoportok bármi eséllyel indulnának azzal a nagy halom fossal szemben, amit mainstream magyar politikának hívnak.

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.04.03. 19:02:44

@Larry Silverstein: Részemről mindegy ki nyer csak a Viktor húzzon el! Persze a jobbik nem megoldás de vele nem is állna össze a baloldal csak a fidesz.

fatykuluszeger.blog.hu/2013/04/03/miert_muszaj_elhagynom_az_orszagot

Blogger Géza 2013.04.03. 19:35:50

Rettegj tovább, csak magadban, ha egy mód van rá, ne szennyezd a környezeted ilyen tartalom: nulla, fogalmazás: nulla, külcsín: nulla kategóriájú posztokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.03. 19:38:05

@kalandfereg:

"Kettőfajta ember van"

... az egyik két fajtára osztja az embereket, a másik nem.

Khonsu 2013.04.03. 19:53:30

@anyahajókabinajtóhajtogató: Nagyjából így vagyok vele én is. Legszívesebben senkire sem szavaznék a jelenlegi felhozatalból, de valakire fogok, hogy Viktor esélyeit rontsam, nem hiányzik újabb 4 ilyen csodálatos év (sajnos lesz benne részünk, de remélem nem 2/3 mellett). Majd kockát dobok...

laci_52 2013.04.03. 19:54:28

@anyahajókabinajtóhajtogató:

Pont azért nem fog elhúzni a Viktor, mert a Jobbik potenciális szövetségese és ha nem szerez többséget, még mindig ott van tartalékba a koalíció a Vonáékkal.

Ne legyenek illúzióink: Orbán akár az ördöggel is összeáll, ha az kell hatalma megtartásához.

kela-bá 2013.04.03. 20:12:32

Biztos felfigyelt arra mindenki, hogy valamennyi párt mindenkor mindig a szavazók és az ország érdekeit szem előtt tartva csábítgatják az embereket szavazásra. Hát , higgyük el nekik amit mondanak és minden párt mellé húzzuk be az X-t...

(Egyébként, jó sok 4 éves cikluson túl vagyok már, de saját sorson elsősorban nem a politikától függött, az talán igen, hogy nem robbant ki a 3. világháború.)

További szép estét !

kalandfereg 2013.04.03. 21:33:32

@neoteny: ...és mi mind a ketten az elsőbe tartozunk...

tükörfúró 2013.04.03. 21:43:24

@kalandfereg: Mert ez nem csak politika, nem arrol van szó, hogy valamely munkakapcsolatban álló individumok egymással vitatkozva képviselnek minket egyszerű embereket, és eközben viszik és szervezik az ország ügyeit. Nem.

Ez URALOM, egyfajta kapcsolati háttérhatalom, ami ellen kvázi lehetetlen békés úton sikeresen fellépni.

Mivel ennek a rendszernek a természete 25évig sikeresen rejtve maradt a széles tömegek számára, megalkotóik és haszonélvezőik szándékai szerint, olyan megcsontosodott állapot alakult ki, amiből már nincsen kiút.

zila5 2013.04.03. 22:53:31

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Jaj már azt hittem, hogy a jó öreg Szarvas Norbi... :), de őneki csak kell és nem pedig muszáj.
Olyan jó naponta elolvasni, hogy ki miért menne el és reménytelenség... sokkal jobb, mint blogot írni ugyanerről.

kalandfereg 2013.04.04. 10:12:29

@tükörfúró:
Akkor forradalom?
Amúgy azért is sikeresen rejtve maradt ez a rendszer eddig, mert nagyrészt a Fidesz alakította ki. Az előző balfasz kormányok legfeljebb jó alapot, továbbá ellenzéki konszenzuskészséget biztosítottak hozzá.

Ember szól 2013.04.08. 18:41:36

Kösz a kérdéseket, kritikát, bár nem mindegyiknél értettem, hogy mire vonatkozik. A poszt nem azért született, hogy bárkit bármire rávegyen, lázítson, hanem azért, hogy pár ember szemét felnyissa. Lássuk be, hogy a mindennapi hőzöngéssel nem sokra megyünk, max lehangoljuk a körülöttünk élőket is. Ha elégedetlenek vagyunk az életünkkel, annak mi magunk is okozói vagyunk, ennek megfelelően, ha változást szeretnénk, azért pont nekünk kell tenni, nem csak dumálni. Mindenkinek saját habitusa szerint. Gondolom, nem mindenkinek szól, közületek is biztos van olyan, aki megtalálta a számítását, tehát neki nincs oka foglalkozni magával. A többieknek viszont kellene. Aki az ország sorsán is szeretne változtatni, annak nyilván összefogással. Ez kicsit már politika, de politikusnak lenni ma sajnos nem azt jelenti, hogy jobbítani akarunk az ország helyzetén, csak azt, hogy beszélünk róla, önös érdekből.
süti beállítások módosítása