workaholic_1.107110859_std.jpg_720x634

Tisztességesen élni meglehetősen költséges dolog ma Magyarországon, legalábbis a bérből és fizetésből élőknek, és azok munkaadóinak. Nem is nagyon tudok napirendre térni afölött, hogy ha adócsökkentés van és fennen hirdetjük, hogy a személyi jövedelemadó csak 16%, akkor hogy lehet az, hogy:
Minden 100000 Ft-os jövedelem teljes költsége 194000 Ft, amit a munkaadó fizet ki a munkavállalók után.
Magyarán: a munkád 194000 Ft-ot ér (+ fölötte a megtermelt nyereség, amit a munkáltató bezsebelhet), amiből csak 100000 Ft a tiéd, de ebből is csak 65500 Ft-ot kapsz kézhez.

A MUNKÁD ÉRTÉKÉNEK CIRKA 1/3-ÁT KAPOD MEG!!!
Micsoda?! Igazságos ez? Miért nem kapod meg az egészet? Hova az ördögbe tűnik a többi? Tudom, megy a NAV-hoz. De mégis...
Ha nagyon hosszúra akarnám nyújtani ezt az írást, akkor felsorolnám, hogy mire megy el a pénzed, de ezt most nem részletezem, lejjebb találtok egy hivatkozást, ahol megnézhetitek.
Nem vagyok közgazdász, nem fogom megmagyarázni, hogy miért van ez, és hogyan lehetne másképp, ha esetleg úgy vélem, hogy nem ez a legjobb megoldás. De azt észre kellett vennem, hogy ebből az összegből nem lehet, a duplájából, sőt a triplájából is szinte csak mindenféle luxust mellőzve lehet megélni 1 azaz egy embernek, szóval eszembe jutott pár csúnya kifejezés: ........, ......., .............., .........., ..........
És akkor most próbáljunk meg értelmesen foglalkozni a témával: ez máshol is így van, vagy csak a mi országunk ilyen "emberbarát"? Hogy alakult ez ki és mi volt azelőtt? Kinek jó ez? Tudnánk ez ellen tenni? Hogyan?
Nemrégiben beszélgettem egy huszonéves fiatalemberrel, aki azt mondta, hogy az ő korosztályának egy kb. nettó 350000-400000 Ft kellene, hogy megéljen. Azt mondta, hogy nem kell nagy lábon élni, hogy ez az összeg elmenjen: egy lakás és közlekedés költségei, a kaja, a rendszeres sport és néha egy kis bulizás. Az ő igényeihez mérten ez nem is egy elrugaszkodott elképzelés. Amikor mondtam, hogy 40 éve dolgozó embereknek nincs ennyi fizetése, akkor mondta, hogy tudja, de neki ezzel nincs teendője. Igaza van. A nagyobb fizetéseknek ez csak a negyede, ötöde... baromi nagyok a különbségek. 

Ne vegyétek zokon, hogy ilyen naív vagyok, de úgy gondolom, hogy a "dolgozz többet, jobban fogsz élni!" itt egyáltalán nem igaz, arról nem is beszélve, hogy 1 fizetésből is meg kellene tudni élni, mint ahogy régen a családfenntartó fizetése elég volt az egész családnak. Ma pedig a töbszörösen megadóztatott fizetésedből még adót fizetsz, amikor vásárolsz valamit és kifizeted a 18-27%-os ÁFÁt.
Azzal pedig most a gazdasági kutatóknak és a forradalmároknak akarok egy kis munkát adni, hogy kijelentem: ebben az országban egy kurva nagy multinak dolgozik mindenki, ami több kisebb cégből áll és szépen kizsákmányolja az embereket. 

A részletek:

http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator&edt_brutto=100000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40&btn_submit=+Kisz%E1mol+%3E%3E+

Szerző: Ember szól  2013.06.08. 19:52 1 komment

Címkék: politika munka maffia adó igazság fizetés bér jövedelem oligarcha NAV

A bejegyzés trackback címe:

https://emberszol.blog.hu/api/trackback/id/tr665351428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ember szól 2013.06.14. 20:43:17

Érdekes... Emberek, ez nem zavar senkit?
süti beállítások módosítása