Az ember agyában időnként bekattannak dolgok, és akkor aztán nem nézi, milyen következményei vannak a tetteinek. Lehet, hogy nem is kellene. Mármint nem kellene feltétlenül azt gondolnunk, hogy a tetteinknek kell, hogy legyen következménye. Ha van is, azok igazságossága erősen megkérdőjelezhető olykor. Néha pedig nincs, mint az én esetemben is.
Történt ugyanis, hogy éppen utaztam a villamospótló buszon, amikor is odalépett az ellenőr hozzám, hogy mutassam a jegyem. Nem voltam éppen a legjobb hangulatban, amit tetézett, hogy pótlójáraton kell közlekednem, és még ott is zaklat az ellenőr, szóval közöltem, hogy nincs.
A továbbiakban a következő párbeszéd zajlott le köztünk:
Megkérdezte: - otthon maradt?
Mondom: - nem, otthon sincs.
- Akkor miért utazik a buszon?
- Mert ez egy közszolgáltatás, ami mindenkinek jár!
- De ezért fizetni kell!
- Hát pont ez a baj!
- Legalább másokra legyen tekintettel, ők is fizetnek.
- Nekik sem kellene! Nézze meg, kormányunk mire költi el az adófizetők pénzét! Gyűlöletkeltő plakátokat rak az utcákra, ahelyett, hogy a polgárainak adná! Nem veszek jegyet, amíg ez zajlik ebben az országban!


Nos, ezután az ellenőr inkább levette a karszalagot, és a továbbiakban senkit nem ellenőrzött a járaton, majd leszállt.
Mi ebből a tanulság? Nos, először is, hogy az ellenőr is ember, méghozzá olykor egész jó ember (ezúton is üdvözlöm). Sajnos, a jó emberek is kényszerűségből rossz munkát vállalnak. Ezek a munkák igazi alibi foglalkozások, valójában semmi szükség rájuk, csak azért léteznek, mert még mindig van egy hatalom, aki erőszakot követ el rajtunk azzal, hogy nem a szükséges szolgáltatásokra költi a befizetett adót. Hány ilyen alibi munka van még, hogy az ember még véletlenül se értelmes dologgal foglalkozzon! Rettentően sok!
A másik tanulság, hogy a retorziótól való félelem is legtöbbször csak a fejünkben van. Te jó ég, mennyi mindentől félünk! Gondoljunk csak bele, hogy el tudjuk-e képzelni, hogy amit teszünk - és amivel más emberek érdekeit valójában nem sértjük -, az semmilyen következménnyel nem jár?! Mert ha el tudjuk képzelni, akkor tulajdonképpen az lenne a normális.

Szóval tegyük azt, és felejtsük el a félelmet! :)

Szerző: Ember szól  2015.06.30. 21:15 5 komment

Címkék: ember igazság

A bejegyzés trackback címe:

https://emberszol.blog.hu/api/trackback/id/tr257586648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misi46 2015.07.19. 08:58:44

Hogy lehet azt az idióta upc reklámot törölni?

Ember szól 2015.08.07. 17:26:01

@misi46: sajnos nem tudom, én nem is látom azt, amiről beszélsz.

misi46 2015.08.07. 20:14:17

A cikk felső harmadánál belóg a szövegbe egy kockában hol UPC, hol T-mobil reklám. Van ugyan rajta egy kis csillag,de ha megközelíted, rögtön elugrik. Nagyon bosszantó, mert jó néhány sor így olvashatatlan. Üdv.

Ember szól 2015.08.22. 10:23:52

@misi46: használj reklámblokkolót a böngésződben, én alighanem ezért nem látom!
süti beállítások módosítása